Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En buss full med ungdomar som hade fest blev stoppade av polisen. Foto: privat

Länsstyrelsen: ”Partybussar med studentfirande ungdomar bryter mot lagen”

Uppdaterad
Publicerad

I skenet av blinkande lampor och till hög musik syns festande ungdomar i en så kallad partybuss, men festen får ett hastigt slut när den stoppas av polisen och ungdomarna ombord får kliva av. Inför studentfirande veckor kommer nu länsstyrelsen som sköter tillsynen att kontrollera så företagen sköter sig enligt pandemilagen.

Att arrangera studentfiranden i så kallade partybussar är nåt som länsstyrelsen just nu förbereder att granska. För efter att den tillfälliga pandemilagen trädde i kraft vid årsskiftet omfattas numera även bussar av lagen.

Bussar anses vara lokaler

Enligt pandemilagen anses även bussar, båtar och andra partyfordon vara lokaler och då gäller maxtaket på åtta personer. Det innebär att de som hyr ut partyfordon kan begå ett brott om det är fler som deltar i en sammankomst.

– Vi gör inte någon tillsyn ännu, men vi för dialog med ett flertal arrangörer och företag. Vi informerar också om att de kan beläggas med föreläggande och vite om det hålls större fester i bussarna, säger David Engstrand tillsynshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.

SVT har försökt nå uthyrningsföretaget för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer