Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hård kritik mot slopad östlänk

Uppdaterad
Publicerad

I regeringens infrastrukturplan för de närmaste tio åren finns varken östlig förbindelse eller en fjärde bana på Arlanda med i planerna. Dagens besked kritiseras hårt av Moderaterna i stockholmsområdet.

Regeringen presenterade idag sin infrastrukturplan där man under en tioårsperiod investerar totalt 700 miljarder kronor i olika projekt. Men de som hade hoppats på en östlig förbindelse blev besvikna. Några pengar för att bygga den väg som skulle knyta ihop Norra och Södra länken fanns nämligen inte med.

– Socialdemokraterna fullföljer sveket att avbryta bygget av östlig förbindelse, det är uppenbart att detta blir en av regionens stora valfrågor, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

Han får medhåll av sina partikamrater i Stockholms stadshus som förutom detta även riktar kritik mot att en fjärde bana på Arlanda inte heller finns med i regeringens insfrasturkturplan.

– Regionen behöver såväl den östliga förbindelsen som en fjärde flygbana på Arlanda. Arlanda måste vara navet för Norden och då krävs investeringar som säkrar flygplatsens utbyggnad, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarrådskandidat Stockholms stad.

Besvikelse även i Nacka

Att den östliga förbindelsen inte fanns med i regeringens plan som presenterades idag får även Moderaterna i Nacka att reagera.

– För många Nacka- och Värmdöbor som idag fastnar i den ytterst begränsade framkomligheten som råder vid Stadsgården är detta ett häpnadsväckande svek, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Inte oväntat välkomnas dock beskedet av Miljöpartiet i Stockholm  läns landsting.

– Den här planen är en stor grön framgång för Stockholmsregionen. Pengarna till motorvägsutbyggnader har minskat samtidigt som anslagen till järnväg och kollektivtrafiken har ökat, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare Stockholms läns landsting.

Man får medhåll av Socialdemokraterna i landstinget som bland annat särskilt lyfter fram Spårväg syd som finns med i planen som presenterades på måndagen. Spårväg syd är den spårväg som ska gå mellan Flemingsberg och Älvsjö.

– Vi är väldigt nöjda för hela planen innebär en historiskt stor satsning på infrastrukturen i stockholmsregionen, säger Talla Alkurdi (S) oppositionslandstingsråd med ansvar för trafikfrågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östlig förbindelse i länet

Mer i ämnet