• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Arkivbild. Foto: SVT

”Hårdare kontroller ger inte fler utvisningar”

Uppdaterad
Publicerad

Fler utvisningshotade i förvar och fotboja på de som anses vara en säkerhetsrisk. De politiska förslagen efter terrordådet har varit många och den politiska kören samstämmig. Men fler i förvar och hårdare kontroller leder inte nödvändigtvis till att fler utvisas menar Ignacio Vita, erfaren jurist inom migrationsrätt.

– Det kan göra att fler går under jorden, säger han.

Ignacio Vita uttalar sig inte specifikt om fallet Ali, som SVT Nyheter Stockholm nu rapporterar om. Efter terrordådet på Drottninggatan vill majoriteten av riksdagspartierna öka antalet förvarsplatser för att kunna sätta fler utvisningshotade i förvar.

Juristen Ignacio Vita har specificerat sig på migrationsrätt. Han har jobbat med flera uppmärksammade fall där utvisning av olika anledningar inte gått att verkställa. Han tror inte att fler förvarsplatser skulle leda till att fler utvisas.

De utvisningshotade

– Sambanden mellan fler förvarsplatser och mer repression, tvång och våld och fler utvisningar är ganska svagt. Tvärtom så riskerar den här typen av förslag att fler människor går under jorden tidigare under asylprocessen, säger Ignacio Vita.

”Man bör fundera på ekonomiskt stöd”

Istället tror han på en lösning där personer som inte vill utvisas, får en summa pengar för att lämna landet. Ett liknande fall uppmärksammades nyligen då hans klient Kader Bencheref fick 40.000 kronor innan han utvisades. Kriminalvårdens tjänstemän tog ut 25 000 kronor på plats på Arlanda innan planet lyfte.

– Jag tror att man bör fundera på ekonomiskt stöd och annat logistiskt stöd för att människor ska våga och känna trygghet i att återvända till sina hemländer. Problemet är att när man hotar om förvar, kontroll, fotboja och andra repressiva åtgärder så gör man det väldigt svårt för människor, säger Ignacio Vita.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De utvisningshotade

Mer i ämnet