Demonstranterna vid Mynttorget fick mothugg från lokalpolitiker på Twitter. Foto: Emil Larsson/SVT

Demonstranterna rasar mot politikern: ”Hans uttalande saknar grund”

Uppdaterad
Publicerad

Den 30 september presenterade över 300 föräldrar ett alternativt 34-punktsprogram mot skjutningarna i Järva i en demonstration på Mynttorget. Ole-Jörgen Persson (M) upplever att kravlistan inte är representativ för Järvaborna.

Demonstrationen lyfte många röster men fick också ta emot kritik. En av kritikerna var Ole-Jörgen Persson (M), ordförande på Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, som valde att uttala sig på Twitter:  

”Många hyllade demonstrationen vid Mynttorget (...) där det lämnades över en kravlista till RD på 34 punkter för att få slut på våldet i Järva. Lovvärt initiativ men kravlistan har en politisk slagsida som inte gör demonstrationen representativ.”

”Visat att vi bryr oss”

Mona Said, medieansvarig för demonstrationen, tycker att Ole-Jörgen Perssons uttalande saknar grund. Hon upplever att han inte står på demonstranternas sida och att han fortsätter att bidra till en “Vi mot dem”-känsla i området. 

– Det känns som att han säger att vi är dumma i huvudet. Vi har i alla fall arrangerat en demonstration och visat att vi bryr oss. Vad har han gjort?, säger Mona Said. 

”Järvaborna vill se hårdare tag”

I ett sms till SVT Nyheter Stockholm skriver lokalpolitikern att demonstranternas förslag, exempelvis att återkalla lokalområdespolisen och att vara skeptisk till ökad kameraövervakning, inte kommer bidra till att lösa de problem som finns idag:

”Jag tror att flera av de förslagen inte är representativa för den massiva majoriteten av Järvaborna som vill se hårdare tag mot gängen”.

”Både arg och ledsen – barn dör”

Mona Said skrev tillsammans med några mammor och ungdomar det alternativa 34-punktsprogrammet. De vill se en förändring i det förebyggande arbetet mot kriminaliteten i grunden istället för bara på ytan.

För att den förändringen ska ske vill hon att politikerna ska engagera sig mer och visa stöd, istället för att uttala sig på ett sätt som förminskar de drabbades situation. 

– Jag var både arg och ledsen över hans uttalande. Egentligen borde han vara den som tar ställning och faktiskt hittar en lösning till problemet. För just nu är det viktigaste att barn dör, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linda Edmén var en av deltagarna som deltog i dagens manifestation mot skjutningar i Stockholm. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2021

Mer i ämnet