– Grannar tycker det är otryggt när det är många olika personer som kommer och går, eftersom de inte vet vem som bor där, säger Malin Sultan, jurist på Stockholmshem. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Hårdare tag mot svart och oskälig uthyrning

Uppdaterad
Publicerad

15 personer som hyr en madrassplats för 3 000 kronor i en trea eller fyra. I sitt arbete med att avslöja oriktiga hyresförhållanden och skenbyten ser de allmännyttiga bostadsbolagen hur människor utnyttjas och lägenheter slits ner.

Stockholmshem var tidigt ute och anställde redan 2005 en person som utredde oriktiga hyresförhållanden. I dag är de tre utredare som får in ungefär 500 tips per år från grannar och bolagets anställda, som ibland utreds i samarbete med andra myndigheter.

Just nu pågår 400 utredningar. Utredarna kontrollerar bland annat om rätt person är skriven i lägenheterna. Utredningarna ger resultat.

– De första åren friställde vi 250 lägenheter per år, eftersom folk gav upp sina kontrakt lite lättare då. Förra året friställde vi 214, säger Malin Sultan, jurist och utredare hos Stockholmshem.

Sätts ur spel

De friställda lägenheterna lämnas till bostadsförmedlingen så att någon som stått i kö länge kan få ett eget hyreskontrakt.

– Det står nu 600 000 i bostadsförmedlingens kö samtidigt som det är långt färre lägenheter som förmedlas. Det gör att många försöker köpa sig förbi kön, vilket gör att hela förmedlingen sätts ur spel, säger Malin Sultan.

I dag är det många allmännyttiga bostadsbolag som gått i Stockholmshems fotspår och arbetar systematiskt mot olovlig andrahandsuthyrning och skenbyten. Sedan lagen skärptes för snart ett år sedan, den 1 oktober 2019, har det blivit vanligare att hyresgäster som olovligen hyr ut sina lägenheter i andra hand själva säger upp sina kontrakt.

De kommunala bostadsbolagen i Örebro, Botkyrka och Skellefteå har de senaste åren återtagit sammanlagt 650, 170 respektive 50 lägenheter. I dag går det fortare, eftersom den nya lagen kapade ett led när fastighetsägaren inte längre behöver varna den som brutit mot kontraktet före uppsägningen. Nu förkortas processen eftersom kontraktet kan sägas upp direkt.

Schysta villkor

Botkyrkabyggen började trappa upp arbetet med detta i början av 2019.

– När vi arbetar med att återta lägenheter ger vi människor chansen till ett tryggt boende med schysta villkor. Man ska vara medveten om att de som bor olovligen i andra hand har det väldigt tufft, säger Charlotta Lundström, pressansvarig på Botkyrkabyggen.

Hon pekar på att det kan vara så att otillåten andrahandsuthyrning kan vara en del av de parallella samhällsstrukturer som finns eller en del av kriminell verksamhet.

Stockholmshem gör varje år en hyresgästenkät och resultatet visar var det kan behövas extra insatser, exempelvis trygghetsskapande åtgärder. Där ingår arbetet mot oriktiga hyresförhållanden.

– I år prioriterar vi Skärholmen, Rågsved och Hässelby, men vi arbetar överallt, säger Malin Sultan.

När utredarna hittat bevis för att någon hyr ut en lägenhet utan tillstånd eller till oskäligt hög hyra och presenterar underlagen ger en del upp direkt, medan andra blir kränkta.

Gör motstånd

– Många biter sig kvar och gör motstånd, eftersom de vet att det är svårt att få en hyresrätt igen, säger Malin Sultan.

I de fallen går ärendet vidare till hyresnämnden i Stockholm, där handläggningstiderna är långa.

– Det är väldigt många fler ärenden som går vidare till hyresnämnden i Stockholm, vilket säkert beror på bostadsbristen är så stor här.

Malin Sultan anser att lagskärpningen har gett henne och kollegerna fler verktyg.

– Nu kan vi pressa hyresgästen hårdare, eftersom det nu till och med är brottsligt att hyra ut utan tillstånd till en för hög hyra.

Helena Henriksson, jurist på Sveriges allmännytta, säger att lagskärpningen skickar viktiga signaler.

– Det visar att det är fel att skinna utsatta människor, som ofta har fått betala väldigt mycket pengar för att ha någonstans att bo.

Inga fällande domar

Straffskärpningen gör också att polisen får större möjligheter att utreda svarthandel, men än har det inte kommit några fällande domar som utgår från de nya reglerna, enligt Helena Henriksson.

Under utredningarna ser Stockholmshem hur utsatta människor drabbas och får betala oskäliga hyror. Ibland kan det handla om 15 personer som hyr en madrassplats i en trea eller fyra.

– Grannar tycker det är otryggt när det är många olika personer som kommer och går, eftersom de inte vet vem som bor där, och personerna aldrig hälsar, säger Malin Sultan.

En annan konsekvens är att lägenheterna slits ner, eftersom hyresgästen inte vill att hyran ska höjas och aldrig vill att den ska renoveras.

– Det lönar sig att utreda det här, eftersom kostnaderna för renoveringarna blir så höga. Det kan kosta flera hundra tusen kronor att renovera en hårt sliten lägenhet.

Skärpta regler mot svarthandel med hyreskontrakt

Den 1 oktober 2019 skärptes bestämmelserna i hyreslagstiftningen rörande svarthandel med hyreskontrakt och otillåten andrahandsuthyrning.

Lagskärpningen innebär att det numera är brottsligt att ta ut oskäligt hög hyra för hyresrätter som utan tillstånd hyrs i andra hand, att hyra ut hyresrätter i andra hand utan tillåtelse och att köpa svartkontrakt. Tidigare var det bara brottsligt att sälja hyreskontrakt.

Dessutom höjdes straffen för handel med andrahandskontrakt. Den som gör sig skyldig till det kan få upp till fyra års fängelse och den som köper ett hyreskontrakt kan få kontraktet förverkat, vilket innebär att hyresavtalet upphör omedelbart. Samma sak händer om någon utan tillåtelse från hyresvärden hyr ut sin hyresrätt i andra hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.