Hårdrockare ställde Siewert Öholm till svars

Uppdaterad
Publicerad

År 1984 grillades hårdrockaren Anders Tengner i Svar direkt av programledaren Siewert Öholm och inbjudna gäster. Igår var det dags för Öholm att få smaka sin egen medicin, inför 200 inbjudna hårdrockare.

Hårdrockare efter hårdrockare intog Boulevardteatern. Men det är var ingen hårdrockskonsert på gång – istället är var det dags att efter 31 år utkräva om inte hämnd så åtminstone ansvar.

– Hårdrock är den typ av rock som vi läst rätt mycket om tidningarna, bland annat det amerikanska bandet Wasp (Vi är satans folk), säger Siewert Öholm som då var programledare för Svar direkt 1984.

Den då 23-årige Anders Tengner var redaktör för musiktidningen ”Rocket” och hade skrivit en artikel om hårdrocksbandet WASP, och han ansattes hårt av Siewert Öholm och inbjudna gäster.

– Tror du inte också att du påverkar de här ungdomarna in i Waps blodiga och sexfixerade anda, istället för musiken, säger Staffan Hildebrand som är filmregissör.

Ombytta roller

Igår kväll var det ombytta roller, med 200 hårdrockare i publiken.  

– Du tog på dig rollen som både domare, jury och bödel och det var inte riktigt snällt, säger Anders Tengner som är journalist.

Siewert Öholm: Förstår du ingenting av ditt moraliska ansvar för det ni lyfter fram?

– Jag säger som Margot Wallström: Jag har ingenting att be om ursäkt för, säger Siewert Öholm.

– Att möta Anders här var väldigt spännande och jag tycker det är bra att vi gjorde det. Det här var någonting oförlöst mellan oss, säger Siewert Öholm.

– Kanske inte så väldigt mycket mellan dig och mig, som mellan hela hårdrocks samfundet, som hela tiden gått och tyckt att du var fienden nummer ett, säger Anders Tengner.

Det här mötet kommer bli en del av en dokumentär om Siewert Öholm, gjord av två gamla hårdrockare.

ABC: Vad stod Siewert för er?

–  Allting som Siewert hatade och ifrågasatte, de älskade man och sög i sig som en svamp. Det var en kvalitetsmarkör och en gemensam fiende. Man blev hårdrockare, säger Melker Becker som är producent.

Lyckligt slut

Och gårdags kvällens mötet slutade lyckligt.

– Jag kan inte be dig om ursäkt, Anders: men vad jag skulle kunna säga till dig är ett riktigt förlåt. Och då menar jag att förlåt, det är ett mycket större värde i det ordet, säger Siewert Öholm.

– Ursäkt ber jag inte om, vi gjorde ett hederligt journalistjobb. Förlåt går från hjärta till hjärta, och det är någonting man menar någonting med. Ingen ska gå ut ifrån den studio där jag har ansvar för och känna sig sårad, säger Siewert Öholm.

– När Siewert sa det på scenen, och det kom från hjärtat, det märkte jag. Då tog jag verkligen emot på det sättet. Det kändes varmt, innerligt och det kändes som ett avslut: Jag fick ett förlåt för att han gått lite väl hårt åt mig, säger Anders Tengner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer