FBI utanför nattklubben Pulse. Foto: TT

Hatpredikant besökte Orlando månader innan attacken

Uppdaterad
Publicerad

FBI utreder om den misstänkte Orlandoterroristen Omar Mateen, 29, inspirerats av radikal islamism. Några månader innan attacken besökte hatpredikanten Farrokh Sekaleshfar – som sagt att homosexuella bör straffas med döden – en muslimsk församling utanför staden.

I söndags gick Omar Mateen in på gayklubben Pulse i Orlando och sköt minst 49 personer till döds.

I ett larmsamtal till 911 bekände han sin trohet till terrorgruppen Islamiska staten. FBI utreder nu om han inspirerats av radikal islamism på nätet och om han har koppling till ett större nätverk.

Terrordådet i Orlando

Men Omar Mateens far har sagt att han tror att attacken snarare berodde på sonens hat mot homosexuella.

Hatiska uttalanden

Nu uppmärksammar en rad utländska medier att den brittiskfödde shiamuslimske predikanten Farrokh Sekaleshfar besökte Husseini Islamic Center utanför Orlando, i mars i år. Där höll han en föreläsning med titeln ”Hur man ska hantera fenomenet homosexualitet”.

Samme predikant har tidigare gjort sig känd för hatiska uttalanden mot homosexuella, men centret har försvarat inbjudan med hänsyn till yttrandefriheten, skriver Washington Times.

2013 höll Farrokh Sekaleshfar ett tal vid University of Michigan, där han sade att homosexuella bör dödas av medkänsla, uppger The Australian.

– Döden är straffet. Det finns inget att skämmas för. Döden är straffet. Vi måste ha medkänsla för människor. Det är samma sak med homosexuella. Av medkänsla, låt oss göra oss av med dem nu, sade han.

”Tagna ur sitt sammanhang”

Under ett besök i Australien i veckan sade Farrokh Sekaleshfar att han stod fast vid sina uttalanden, men menade att de har tagits ur sitt ”akademiska och teoretiska” sammanhang.

– Jag sade att i islam är det här regeln.. vi tror att homosexualitet, precis som otrohet och en lång lista av andra saker, är synder… det här är bara en av dem. Jag förespråkar aldrig våld mot dem. Jag säger hata inte den faktiska syndaren, hata handlingen… medkänsla är det första steget, säger han till The Australian.

Predikanten säger att dödsstraff för homosexualitet aldrig kan komma ifråga för länder som Australien.

– Men i ett land där det finns ett demokratiskt mandat för att människor vill att islam ska styra… är straffet inte att döda homosexuella, det är bara när homosexuella eller någon annan har analsex offentligt. Vilken homosexuell har någonsin gjort något sådant? Det händer bakom stängda dörrar och rättsväsendet har ingen befogenhet bakom stängda dörrar, säger han till The Australian.

Förnekar all koppling

Farrokh Sekaleshfar förnekar all koppling till den misstänkte Orlandomördaren Omar Mateen, och menar att hans uttalanden inte rättfärdigar massakern.

– Det djuret, de kopplar honom till mig. Inte alls. Han var en IS-sympatisör, en av Baghdadis (terrorgruppen IS ledare) följare, de människorna är kriminella, säger Farrokh Sekaleshfar enligt Abcnet.au.

Han säger också:

– Inget tal, särskilt när du inte sporrar till hat och det hölls för tre år sedan, skulle aldrig leda till en sådan massaker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet