• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Foto: TT / SVT

Hbtq-certifieringar – en mångmiljonindustri

Uppdaterad
Publicerad

Bara inom utbildningsförvaltningen i Stockholms stad lägger man över fyra miljoner kronor på utbildningar i normkritik, inklusive så kallade hbtq-certifieringar. Nu vill Miljöpartiet att samtliga fritidsgårdar ska certifieras.
– Alla mötesplatser för ungdomar ska vara trygga mötesplatser oavsett vem man är och vem man älskar, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

I dagsläget är det bara RFSL som kan hbtq-certifiera en verksamhet och en skola kan betala uppemot en halv miljon kronor för att få utbildningen som ger certifieringen. I ett av Miljöpartiets vallöften vill man hbtq-certifiera alla stadens fritidsgårdar.

Men trots att staden har egna handlingsplaner och utbildningar och årligen avsätter 4,3 miljoner kronor på normkritik, anser man att RFSL:s certifieringarna ändå behövs.

– De här två står inte emot varandra på något sätt men det är också viktigt att dra nytta av kunskap som finns i exempelvis civilsamhället och på olika sätt hela tiden utveckla verksamheterna, förbättra bemötandet, och det kan vi göra både genom samarbete med civilsamhället men vi måste också se till att vi har den här kunskapen inom staden, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholms stad.

Intresse för certifiering

Stockholms stad har 36 hbtq-certifierade verksamheter och det är fler kommuner i länet som är intresserade av hbtq-certifieringar, i Södertälje har man sex certifierade verksamheter, i Täby 15 stycken, i Sundbyberg sju och i Huddinge åtta.

– Själva hbtq-certifieringen är ett varumärke som RFSL äger som gör att vi kan kvalitetssäkra en utbildning och en verksamhet på ett visst sätt, och det är vi jättestolta över och värnar om. Att organisationer sen gör olika och själva tar kliv i att komma längre är bara positivt, säger Sandra Ehne, förbundsordförande för RFSL.

– Ju fler som gör den här typen av processer och ju fler som kan och vill bidra med sin kunskap och vara med och utveckla organisationer så är det bra, säger Sandra Ehne.

  • En certifiering innebär att man på ett strukturerat och målmedvetet sätt förbättrar arbetsmiljö och bemötande på en verksamhet
  • Verksamheten får verktyg för att systematiskt arbeta med likabehandling, bemötande och mänskliga rättigheter
  • Fokus ligger på hbtq-personers livsvillkor, normer kopplade till kön och sexualitet samt vad ett kompetent hbtq-bemötande innebär
  • Utbildningens innehåll anpassas till viss del utifrån verksamheternas förutsättningar

Källa: RFSL

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer