Visa alla (4)
Visa alla (4)

Helikopter har störtat i sjö i Österåker

Publicerad

En man har omkommit efter att en mindre helikopter kraschade i Drängsjön i Österåker norr om Stockholm. Enligt polisen tyder inget på att det var fler personer ombord men det är ännu inte helt klart.

Piloten hittades efter helikopterolyckan och fördes till sjukhus, men man kunde inte rädda hans liv, uppger polisen för SVT.

– Piloten är avliden och anhöriga är underrättade, det finns heller inget i utredningen som tyder just nu på att det var någon mer person ombord, säger Anders Bryngelsson, Stockholmspolisens presstalesperson.

Enligt Sjöfartsverket rörde det sig om en mindre helikopter och polisen uppger att det handlar om en så kallad gyrokopter, som ser ut som en helikopter men fungerar mer som ett flygplan. Den verkar vara privatägd, enligt polisen.

Privatpersoner hade slagit larm vid 10.40 på söndagsförmiddagen att en helikopter störtat i Drängsjön i Österåker, och ett stort räddningspådrag med dykare, brandbilar och räddningshelikopter larmades till platsen.

Räddningstjänsten söker i vattnet efter fler person som kan ha varit ombord på helikoptern. Foto: Stefan Johansson

Ganska snart hittade man piloten men hans liv gick alltså inte att rädda. Sökandet efter eventuella andra passagerare höll på i två timmar.

”Hörde en liten smäll”

TT har varit i kontakt med en person som jobbar på en konferensanläggning precis bredvid sjön.

– Vi hörde en liten smäll. Jag trodde det var från ett att våra hus här, men så hörde jag brandbilen och gick ned och kollade och såg att det var mycket bilar och räddningspersonal.

Statens haverikommission har kopplats in i ärendet men kommer sannolikt inte att utreda ärendet eftersom allt tyder på att det var en ultralätt gyrokopter.

– Hade det varit en riktig helikopter eller ett mindre flygplan, typ Cessna, hade vi utrett men är det ett ultralätt luftfartyg så utreder vi normalt sett inte, säger Jonas Bäckstrand, ordförande på Statens haverikommission, till TT.

Gyrokopter

Visa

Autogiro, även kallad gyrokopter, är en typ av flygfarkost som funnits sedan 1920-talet. Den ser ut som en mindre helikopter.

Den lyfter med hjälp av en större rotor upptill och drivs framåt av en mindre propeller bakom sätena.

Källor: Nationalencyklopedin och Flygskolan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer