Helikopterturné ska minska skallskador bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Ett enda slag mot huvudet kan räcka för att ge bestående hjärnskador. Den kunskapen får 9.000 elever lära sig när ett team från Karolinska sjukhuset åker på föreläsningsturné under två dagar.

Drygt 120 högstadieelever från årskurs 7 samlades idag i Viksjöskolans aula i Järfälla för att lyssna på när Eli Gunnarson från Astrid Lindgrens barnsjukhus föreläste om skallskador.

Ny forskning har nämligen visat att även lindriga skallskador kan ge besvärliga långsiktiga men.

– Länge har man underskattat faran med hjärnskakningar, men nu börjar insikten sprida sig om att det faktiskt kan ge långvariga men i vissa fall, säger Eli Gunnarson, barnneurolog och ansvarig för den neurologiska rehabiliteringsverksamheten vid Karolinskas barndivision, Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Under två dagar åker hjärnforskare och neurokirurger från Karolinska Universitetssjukhuset runt i 18 skolor i länet för att föreläsa om just skallskador.

Målet är att informationen ska nå 9.000 elever

– Om vi kan förhindra en enda allvarlig hjärnskada genom de här föreläsningarna så har turnén betalat sig själv genom att vi sparat in hela vårdkostnaden, säger Peter Linhard, från Personskadeförbundet.

Att skaderisken är stor inom boxning känner de flesta till. Men även inom andra sporter som fotboll, hockey och ridning är risken för skallskador stor.

Vår hjärna är mycket ömtålig och vi måste hjälpa till att skydda den. Hjälm är då ett viktigt hjälpmedel. Skallskador kan undvikas i 65-70 % av fallen om hjälmen är på när man cyklar. Motsvarande gäller för skridskor eller skidor. Sedan cykelhjälmslagen infördes för barn under 15 år så har dödligheten nästan halverats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer