Manifestation mot våld

Tvåbarnsmamma dog – nu manifesterar vännerna mot våldet

Uppdaterad
Publicerad

Det har knappt gått tre veckor sedan den 51-åriga tvåbarnsmamman Helin Burkay blev påkörd av en motorcykel på Järvafältet och senare avled. Nu har hennes vänner samlat krafter och organiserat en manifestation mot våld.

Det var i början av april som Helin Burkay promenerade längs en grusväg i ett naturområde vid Eggeby Gård i Spånga. Plötsligt kom en motorcykel med två personer farande och kolliderade med Helin Burkay, som skadades så allvarligt att hon avled fyra dagar senare.

Efter kollisionen smet gärningsmännen från platsen.

Manifestation mot våld

Nu ordnar Helins Burkays döttrar, systrar och närmaste vänner en manifestation mot våld.

– Vi är så ledsna att vi har förlorat henne. Vi vill inte att det ska hända en gång till. Vi måste alla agera tillsammans och förebygga det avskyvärda våldet utanför våra hem. Det skördar liv och skapar oro bland oss invånare, säger Nurdan Cetmi Haznedaroglu, som var barndomskamrat med Helin Burkay.

Tvåbarnsmamman Helin Burkay blev påkörd av en motorcykel och skadades så allvarligt att hennes liv inte gick att rädda. Nu har hennes vänner organiserat en manifestation mot våld. Foto: privat

Olovlig körning och droger

Motorcykeln som Helin blev påkörd av användes olovligt. Enligt polisen misstänker man att föraren varit påverkad av droger vid olyckstillfället.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare rapporterat om problemet med vårdslös körning av mopeder och motorcyklar omkring Järvafältet.

– Det har blivit ett getto. Förortens invånare känner sig utlämnade till sitt öde och känner inget stöd från myndigheterna, säger Nurdan Cetmi Haznedaroglu.

Läs mer: Kvinna påkörd i Järva- nu tas krafttag mot vårdslös körning

Oro i området

Enligt polisen så är oron bland de boende i området befogad.

– Det förekommer så gott som dagligen att gående och cyklister känner sig otrygga på gång- och cykelvägar på Järvafältet, säger Kjell Lindgren polisens presstalesperson.

Läs mer: Polisen:”Det här är vår vardag”

Under lördagen samlades ett hundratals personer för manifestation vid Eggeby Gård för att sedan gå neråt mot minnesplatsen där Helin Burkay blev påkörd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.