Trafikborgarrådet: ”Hoppas att stockholmarna har överseende” Foto: Vilhelm Stokstad/Lieselotte van der Meijs

Trafikborgarrådet: ”Det ska inte vara så här dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det var känt att det skulle komma stora mängder snö igår, var röjningen i stort sett obefintlig.

Igår föll det upp till en halvmeter snö i Stockholmsområdet – så mycket har inte kommit sedan mätningarna började göras för 111 år sedan. Men trots att det var känt att det skulle komma mycket nederbörd, fungerade snöröjningen inte som den borde. 

– Jag vill beklaga att stockholmarna inte kommer fram på ett lämpligt sätt. Det är den första snön som fallit och då blir det alltid problem. Men så här stora ska de inte vara, säger trafikborgarråd Daniel Helldén (MP). 

Men det var ju inte okänt att det skulle komma snö? 

– Jag har bett trafikkontoret att förklara läget och hur vi tar hand om snön. Men det inte bara Trafikkontoret som har problem, utan även SL och Trafikverket. Men så här dåligt ska det inte vara.

”Hoppas att stockholmarna har överseende”

Det kostar mycket tid och pengar för de som inte kommer fram till jobbet. Hur ser du på det? 

– Jag kan inte mer än beklaga att det blivit så här. Trafikkontoret kom inte igång i tid för att få ordning på det här, det har varit riktigt stora problem på cykelbanor och inom kollektivtrafiken. Vi har en prioritering som säger att det ska gå snabbare. Nu ska vi ta reda på varför det har brustit och under tiden så hoppas jag att stockholmarna har överseende, säger Daniel Helldén (MP) 

Politikerna i stadshuset har slagit fast att snöröjningen ska vara mer jämställd. Det innebär att röjning av gång- och cykelbanor och kollektivtrafikfält ska prioriteras före bilvägar. Väghållningen för de gående i ytterstaden och vid busshållplatser ska också förbättras. 

Jämställd snöröjning

– Det är alltid svårare att ta sig fram gående och kollektivtrafiken ska prioriteras först. Det pågår ett arbete för att skapa en jämställd snöröjning. Vi har lagt nya pengar i den budget som vi ska ta nästa vecka för att ta ytterligare ett steg mot det här målet,  men vi är inte framme än, säger Daniel Helldén. 

Om fel har begåtts, kan det bli tal om vite? 

– Jag kan inte svara på det idag. Nu kommer trafikkontoret först att redovisa vad som hänt och efter det får vi ta fram en djupare analys. Vi får återkomma.

LÄS MER: Oppositionen: ”Jämställd snöröjning – precis lika dåligt för alla”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.