Följ med till Nåttarö – en av få platser i skärgården där besöksantalet minskat. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Utglesad skärgårdstrafik sätter press på Nåttarö

Uppdaterad
Publicerad

Över två miljoner besökte Stockholms skärgård förra året och intresset verkar hålla i sig även i år. Det visar mätningar som Skärgårdsstiftelsen låtit göra på sina 40 områden. Men på vissa öar har det varit färre besökare än vanligt.

– Skärgårdsbåtarna fylls bara till hälften under rådande passagerarrestriktioner. Det begränsar besöken till vissa öar, säger Anna Waxin som är vd på Skärgårdsstiftelsen.

Nåttarö i södra skärgården är en av de öar som tappat många besökare under pandemin. Under 2020 var det 30 000 färre besökare än året innan. På Utö var det tio procent färre besökare.

Publikrekord för fastlandsområden

På fastlandsområden råder motsatsen. Här ökade besöken rejält. Under 2020 hade Björnö, som ligger i topp, en ökning med nästan 60 procent jämfört med 2019. Det område som hade flest besök var Gålö. Hit kom nästan 900 000 besökare, vilket var en ökning med omkring 30 procent.

– Beroende på hur länge restriktionerna fortsätter att gälla kommer besöksantalet påverkas, säger Anna Waxin.

Besökarna som kom i egna båtar och la till i naturhamnarna ökade också markant. På Träskö-Storö var det en nästan en 30-procentig ökning.

Data över hur många som rör sig skärgårdsområdena:

• Besöksmätningen är framtagen med hjälp av Telias mobildata och gäller Skärgårdsstiftelsens 40 områden.

• De faktiska minskningarna bedöms dock vara större, eftersom utländska mobiltelefoner inte redovisas i statistiken.

Källa: Skärgårdsstiftelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.