Hivtestet tas genom ett blodprov.

Stockholm satsar på hivtest

Uppdaterad
Publicerad

Nu satsar Stockholms läns landsting på att få fler att gå och testa sig för hiv, anledningen är att få fler att bli mer medvetna om hiv.

Satsningen är en del av den Europeiska hivtestarveckan, European HIV Testing Week, som just nu pågår för att sprida mer information om hivtest. Syftet är att få fler att gå och testa sig och se fördelarna med att vara medveten om sin hivstatus, det skriver landstinget på sin hemsida.

– Hiv idag är inte vad hiv var igår. Med dagens effektiva hivbehandling bromsas utvecklingen av sjukdomen och smittrisken blir mycket liten. Men det är viktigt att känna till sin hivstatus, för sin egen och andras skull, säger Anna Nergårdh, chefläkare för Stockholms läns landsting.

Hivtest gratis

Testet tas genom ett blodprov och snabbtestet, vilket innebär ett stick i fingret och tar femton minuter.

Behandlingen av hiv i Sverige idag är effektiv och sänker virusnivån. Det gör att personer med hiv kan leva ett långt liv och föda barn utan att överföra infektionen. Men kunskapen om hiv är låg.

Att testa sig för hiv är gratis och går att göra hos sin husläkarmottagning eller på en ungdomsmottagning. Resultatet är konfidensiellt.

Satsningen är ett samarbete mellan flera organisationer, bland annat Lafa – enheten för sexualitet och hälsa på Stockholms läns landsting, Noaks Ark och Venhälsan.

Om hiv

I Sverige lever omkring 7000 personer med hiv och mer än hälften av dessa (cirka 3700 personer) lever i Stockholms län. Hiv är en virusinfektion som kan leda till att man utvecklar aids. Idag finns effektiv behandling som bromsar utvecklingen av sjukdomen och med en välfungerande behandling sjunker virusnivåerna i blodet till praktiskt taget noll och immunförsvaret kan fungera som det ska. Risken för att överföra viruset till andra blir då mycket liten. Utan behandling är hiv däremot lika smittsamt som tidigare.

Källa: Stockholms läns landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.