”Det är så kul att spela hockey, så jag kommer hit varje dag”, säger 8-åriga Saima. Foto: SVT

Prova-på-hockey lockar många nya spelare

Uppdaterad
Publicerad

I Husby Ishall får vem som helst testa på hockey gratis, flera dagar i veckan. Det har lett till att allt fler med utländsk bakgrund fått upp ögonen för sporten.

– Först och främst har det alltid varit fotboll som gällt för folk i Husby. Varenda förortskille härifrån har spelat fotboll. Det är ingen som riktigt testat på hockey som jag gjort, säger Husbybon Rami Sadik, 20, som är professionell hockeyspelare.

Rami hjälper till som tränare under tiden som han är klubblös. SVT Nyheter Stockholm är på plats en tisdag och efter skoltid står tränare och volontärer redo i ishallen. Efter ett tag kommer ett femtontal barn och ungdomar från området. All utrustning har skänkts av olika sponsorer och är gratis att låna, klubba, skridskor och skydd.

Saima åtta år, tar vant på sig hockeyutrustningen som skänkts av olika sponsorer och hon får hjälp av Rami att snöra skidskorna.

– Det är så kul att spela hockey så jag kommer hit varje dag, säger hon och ler.

NHL-drömmar

Åttaårige Radwan glider säkert fram på isen. Han kommer hit varje tillfälle som ges och drömmer om NHL.

– Jag vill fortsätta med hockey och bli en stjärna, säger han självsäkert.

Satsningen i Husby Ishall är inne på den andra säsongen och målet är att få in fler barn och ungdomar på hockeyskolan. Ove Eriksson, som är projektledare för Djurgården hockey, skriver in några killar från området. De har aldrig stått på ett par skidskor tidigare och det gäller de flesta som kommer hit. Trots det ser Ove redan framtida potential hos flera.

– Fyra spelare har gått vidare till Kista HC och ett femtontal har nu riktiga hockeyträningar, säger han. 

Vad är förhoppningen efter den här säsongen?

– Att fler ska känna sig välkomna hit och att fler ska engagera sig. Vi planerar också för att kunna åka och titta på hockeymatcher.

En kostnadsfråga

Länge var Rami en av få i området som spelade hockey. Han fastnade för sporten första gången han stod på ett par skridskor som liten med skolan. Trots att familjen som är från Eritrea knappt visst någonting om sporten, så stöttade de sonen på alla sätt för att han skulle kunna bli en duktig hockeyspelare.

– Om man räknar in hotell och bensinpengar för att åka iväg på cuper, så kostar hockey lätt 100.000-150.000 kronor per år.

Han tror att få i området kommer i kontakt med sporten av ekonomiska skäl men också på grund av en okunskap om sporten.

– De flesta härifrån härstammar från Afrika. Där finns det inte ens snö överhuvudtaget. Det är väl här som man sett snö för första gången. I Afrika är fotboll istället en självklarhet.

Ove Eriksson vill att fler klubbar och ishockeyförbundet gör liknande satsningar.

– Det här är ett bra exempel på hur man uppmärksammar folk på vad som finns innanför den här byggnaden.

Misslyckade satsningar i Södertälje

Södertälje som är känt för hockey däremot, har inte lyckats locka nya grupper av barn till hockeyn, som SVT kunde berätta igår. Förra året åkte Södertälje Sportklubb, SSK, till skolor och pratade med ungefär 700 barn, men bara ett av barnen började på hockey efter det.

I Södertälje tror man mycket beror på de höga kostnaderna förknippade med sporten.

”Ishockey för alla”

”Ishockey för alla” är ett projekt för att få fler att engagera sig i ishockey, både flickor och personer som inte har någon tradition av sporten. Bakom står Djurgården Hockey och Stockholms stad tillsammans med Reebok CCM.

Projektet pågår i Husby, Akalla, Kista och Sollentuna. Grunden är en aktiv prova på-verksamhet där Djurgården samarbetar med Kista HC. Unga som vill prova på kan komma till Husby ishall och får låna handskar, hjälm, skridskor, halsskydd och klubba.

På Kista Hockeys hemsida kan man hitta mer information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.