NHL-stjärnan Mika Zibanejad skänker sina VM-bonuspengar till fem flickhockeylag i Stockholm, totalt 300 000 kronor, alltså 60 000 kronor till varje lag. Foto: Claudio Bresciani/TT och Huddinge Hockey

Så firar hockeyflickorna i Stockholm NHL-stjärnans VM-pengar

Uppdaterad
Publicerad

Vad gör man när en NHL-stjärna skänker 60 000 kronor av sin VM-bonus till den lokala klubbens flickverksamhet? Man ställer så klart till med fest! Det är precis vad Huddinge Hockey gör idag för att hylla gåvan från Mika Zibanejad och Monir Kalgoum.

Huddinges hockeyflickor på isen. Foto: Huddinge Hockey

Efter Tre Kronors VM-guld i maj förra året tog NHL-stjärnan Mika Zibanejad och hans agent, tillika storebror, Monir Kalgoum beslutet att skänka VM-bonusen till fem olika flicklag runt om i Stockholm. Det är: Brinkens IF/Djurgårdens två flicklag B och AZ, Älta IF:s flicklag och Huddinge  Hockeys flicklag B och AZ som får 60 000 kronor var.

Totalt får flickhockey i Stockholm 300 000 kronor, något som Huddinge Hockey firar med att arrangera ett kalas på is.

– Idag firar vi stort med hockeyfest och ett fullspäckat program, säger Sara Ridderlund, sportchef för Ungdomsverksamheten i Huddinge Hockey.

Hockeyfest i Björkängshallen

Klockan 15.00 smäller det i Björkängshallen. Bland annat bjuds det på hockey av internationell klass när delar av Kinas damlandslag möter Huddinges

Brinkens IF/Djurgårdens två flicklag B och AZ. Foto: Brinkens IF/Djurgården

damlag. I periodpaus kommer två flicklag (Huddinge och Brinken/Djurgården) att spela knattematch framför publiken.

”Flickorna ska vara med och bestämma”

Tränaren för Brinkens IF/Djurgårdens flickor berättar att alla i inom flickverksamheten delar glädjen över det oväntade tillskottet och hon minns reaktionerna när beskedet kom.

– Vi blev jätteglada! Det var en stor överraskning! Jag berättade för tjejerna på is under träning och de förstod att det här är en stor grej. Flickorna ska vara med och bestämma och planera vad vi ska göra med pengarna. En del av pengarna ska gå till våra tjejer och sedan ska vi hitta något sätt att gynna flickhockeyn i stort i Stockholm, säger Hanna Lindqvist tränare för Brinkens IF/Djurgårdens flickor B/AZ.

Flickorna hyllar Mika på isen

I andra periodpaus kommer lagen att hylla gåvan med VM-bonuspengar genom att gå ut på isen och iklädda matchtröjor tryckta med texten ”Tack Mika Zibanejad och Monir Kalgoum”.

– Flickorna kommer att tåga ut på isen tillsammans med en speciell text på sina tröjor för att tacka. Vi är glada och stolta, säger Sara Ridderlund.

FAKTA OM MIKA ZIBANEJAD

Född: i Stockholm den 18 april 1993.

Klubbar: började spela ishockey i Mälarhöjden/Bredäng, och har därefter spelat i många klubbar. Bland annat: Hammarby IF, AIK Hockey, Huddinge Hockey, Djurgårdens IF:s J18- och J20-lag, ryska klubben Lokomotiv Yaroslavl, kanadensiska klubben Ottawa Senators och är nu aktuell som spelare i den amerikanska NHL-klubben New York Rangers.

Senaste meriter: VM-guld 2018, JVM-guld 2012. JVM-silver 2011.

Källa: eliteprospects.com/eurohockey.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.