Foto: SVT/Arkivbild

Hög pridechef tas ur tjänst – dömd för våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad
En chef inom Stockholm Pride-organisationen dömdes 2011 till två och ett halvt års fängelse för att ha våldtagit en minderårig pojke. Under torsdagen togs mannen ur tjänst, det uppger Dagens Nyheter.

Mannen ska ha inlett en relation med den minderåriga pojken, som då var 13 år och nio månader. När pojken ville avsluta relationen hotade mannen att ta sitt liv. Vid tillfället var mannen också fritidspolitiker i en Stockholmskommun, det skriver Dagens Nyheter.

Tingsrätten dömde först mannen för sexuellt utnyttjande av barn, men hovrätten skärpte både brottsrubriceringen och påföljden, till fängelse i två och ett halvt år. Först under torsdagen fick Prides styrelse vetskap om domen.

– Vi ser allvarligt på att det finns sådana luckor i organisationen. Vi har också beslutat om att snabbt arbeta fram en policy för att se om vi kan ta belastningsregister och se över bakgrundskontrollen på vissa positioner. Vi ska också göra en bakgrundskontroll och genomlysning av samtliga på ledande positioner. Policyn ska röra både volontärer och förtroendevalda, säger Britta Davidsohn, tf ordförande för Stockholm Pride till DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer