För en fortsatt god utveckling krävs en politisk vilja att hantera bostadsmarknaden, menar Stockholms Handelskammare. Foto: TT

Högst andel sysselsatta i huvudstadsregionen

Uppdaterad
Publicerad

Jobben har ökat i huvudstadsregionen, och hälften av alla jobb som vuxit fram det senaste decenniet har skett inom den privata sektorn. Men Stockholms Handelskammare ser orosmoln torna upp sig.

En ny undersökning från Stockholms Handelskammare visar att jobben ökar i den privata sektorn i Stockholms län och Uppsala län.

Huvudstadsregionen bidrar till hela landets välstånd, menar Andreas Hatzigeorgiou, vd på handelskammaren. 

– Huvudstadsregionen är jobbmotorn, och har länge fungerat som draglok för hela landets tillväxt. Tyvärr har vi på senare tid sett en del orosmoln och det riskerar att bromsa hela Sveriges tillväxt.

Trots oron har Stockholm också högst andel sysselsatta i EU:s huvudstadsregioner. 

Dysfunktionell bostadsmarknad 

Enligt en tidigare undersökning från Stockholms Handelskammare låg Stockholms läns tillväxt år 2017 för första gången sedan 2010 under riksgenomsnittet, något som han menar framför allt beror på bostads- och arbetsmarknaden.

Andreas Hatzigeorgiou tycker att amorteringskraven har gjort det svårare att ta sig in på bostadsmarknaden. Var femte företag i Stockholm har inte kunnat rekrytera på grund av bostadssituationen, hävdar han.

– Det skapar sämre förutsättningar för företagen att växa, och då blir det mindre skatteintäkter som kan fördelas till andra delar av Sverige, säger Andreas Hatzigeorgiou. 

För en fortsatt god utveckling menar han att det krävs en politisk vilja att hantera bostadsmarknaden.

– Det finns ingen mirakelkur, men bostadsmarknaden behöver förändras, amorteringen behöver mildras eller tas bort helt. Politikerna måste satsa på den regionala infrastrukturen så att fler enkelt kan pendla mellan bostad och arbete, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.