Giftiga sjöbottnar i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Trekanten, Brunnsviken och Hammarby sjö är några av sjöarna med svårt förorenad botten, visar en ny kartläggning från Länsstyrelsen.

Det handlar om några av våra allra populäraste promenadstråk och picknickplatser – som samtidigt är är några av länets mest förorenade sjöbottnar, visar en ny kartläggning från länsstyrelsen.

-Det är kopplat till de verksamheter som legat i närheten tidigare. Det handlar om industrier, färgfabriker, garverier mm. Det mesta är gamla synder, långt innan dagens miljölagstiftning, säger Länsstyrelsens handläggare Birgitta Swahn.

Högsta riskklass

Länsstyrelsen har undersökt 63 sjöbottnar i Stockholms län, i områden där man vet att det är förorenat.

Sju områden har fått högsta riskklass:

-Brunnsviken

-Hammarby sjö

-Trekanten

-Lövsta

-Farstaviken

-Södertälje kanal

-Igelstaviken

Kan virvla upp

Det handlar om miljögifter som PCB, olja och tungmetaller som ligger i sedimenten på sjöbotten på många håll.

-Det kan virvla upp om man börjar gräva eller bygga eller vid intensiv båttrafik, så därför är det viktigt att känna till var det är förorenat, säger Birgitta Swahn, Länsstyrelsen.

Gifterna kan dessutom påverka vattenlevande djur och vandra vidare upp i ekosystemet.

Staten får stå för kostnaderna

I det långa perspektivet måste sannolikt flera av de riskklassade områdena saneras. Förmodligen blir det vi skattebetalare som får betala – föroreningarna är till övervägande delen för gamla för att någon ska kunna hållas ansvarig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer