Höjd lön för förskollärare i Nacka

Uppdaterad
Publicerad

Nacka kommun är först i Stockholms län med att utnämna särskilt yrkesskickliga förskollärare. Genom ett meriteringsprogram har de fått möjligheten att utvecklas i sitt yrke och får dessutom 3.000 kronor mer i plånboken.

– Det är alltid roligt när det satsas på förskolan, men det viktiga är att förskolan hamnar i fokus och att vi får sprida våra kunskaper så att barnen får det ännu bättre, säger Eva-Mari Kallin som är särskilt yrkesskickliga förskollärare vid Björknäs förskola i Nacka.

Eva-Mari Kallin är en av två i hela Stockholms län som har lyckats kvalificera sig för denna nya utnämning. Att bli en särskild yrkesskicklig förskollärare innebär att man går igenom ett meriteringsprogram där man under sex månader får möjligheten att studera sig själv och bli observerad av andra lärare. Man får också skriva flera texter kring läroplanens mål och hur förskolan ska arbeta för att barnen ska utvecklas. Utnämningen gäller i två år med en möjlighet till förlängning.

– Satsningen visar att förskola och skola är prioriteterade i Nacka. Det är ett sätt att visa för alla nuvarande och blivande förskollärare att detta är ett attraktivt yrke och vi vill att fler skickliga förskollärare ska söka sig till Nacka, säger Tobias Nässén (M), kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden i Nacka.

Krav för antagning

För att genomgå utbildningen krävs förskollärarlegitimation och minst fyra års yrkeserfarenhet. Eva-Mari Kallin tycker att programmet har gett henne en möjlighet att reflektera över sitt eget arbete.

– Jag har fått en större syn på min egen roll i barnens lärande. I förskolan är vi främst fokuserade på arbetslaget och då kan det bli svårt att hinna med att reflektera över sin egen roll, men i det här meriteringsprogrammet har jag verkligen fått chansen och det har varit spännande och intressant, säger hon.

Långsiktig plan

Initiativet kommer ifrån Nacka kommun som under de närmaste två åren räknar med att avsätta en halv miljon kronor till projektet. Tanken är att projektet ska fortsätta och att fyra förskollärare ska få möjligheten att genomgå nästa meriteringsprogram som planeras starta senare på våren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer