Höjda ateljéhyror oroar konstnärer

Uppdaterad
Publicerad

Konstnärerna i Stockholm har fått stora hyreshöjningar på sina ateljéer och färre får råd att arbeta med sin konst, menar dom. ABC besökte Atlejéhuset på Glasbruksgatan på Söders höjder.

Ungkarlshotel – står det på dörren. Och den statusen hade huset när konstnärerna flyttade in med sina ateljéer här på 70-talet.

– Hela första året bara städade vi, berättar bildkonstnären Ingun Wistedt.

Hur såg det ut här då?

– Smutsigt.

Men sedan den omgörningen har inte mycket hänt och det är bra tycker Ingun Wistedt. För det är inte bara utsikten som inspirerar. Allt i huset har en ödesmättad patina av historia.

– Det är låg standard och vi begär inget annat heller.

Men nu har ateljéhyrorna höjts kraftigt. Inom stadsholmens kulturbyggander handlar det om mellan 40 och 50-procentiga höjningar. För Ingun Wistedt får höjning från 2.000 kronor i månaden till 3.000. Konstnärer har en medelinkomst på omkring 12.000 kronor i månaden, trots att de flesta dessutom deltidsarbetar.

Nu får ännu färre råd att arbeta med sin konst, när de inte kan betala för en ateljé, menar Ingun Wistedt som tycker att stadens styrande politiker inte ser värdet som hela staden får tillbaka om man i högre grad skyddade konstnärernas möjligheter att verka och finnas i innerstaden. De bidrag som finns för konstnärer att söka, menar hon inte kompenserar förlusten i hyreshöjningarna.

– Kulturen, den försvinner ju. Så bygger de väl om här sedan och gör flashiga kontor istället, säger hon.

ABC har sökt ansvariga borgarråden Joakim Larsson och Madeleine Sjöstedt men de avböjer intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer