De röd-grön-rosa i stadshuset satsar nu 10 miljoner kronor. Foto: SVT

Höjda löner till fritidspedagoger i utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 1 000 och 2 000 kronor mer i plånboken varje månad kan det bli för fritidsledare och andra som jobbar med ungdomar i förorterna. Majoriteten i stadshuset satsar 10 miljoner på höjda löner för 700 anställda.

Personal som jobbar förebyggande och specifikt med ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden ska få höjda löner.

– Det här lönetillägget kan innebära 2 000 kronor extra i månaden om man jobbar som fritidsledare, fältassistent eller inom sociala insatsgrupper, om man jobbar inom vår ytterstads stadsdelar, säger Clara Lindblom (V), äldre- och personalborgarråd i Stockholms stad.

Ska göra det lättare att behålla medarbetare

De röd-grön-rosa i stadshuset satsar nu 10 miljoner kronor på projektet för att få fler pedagoger att vilja stanna kvar i stadsdelarna.

– Det är för att de här stadsdelarna ska få det lättare att rekrytera och behålla riktigt duktiga medarbetare. Så att vi kan jobba långsiktigt med ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet, säger Clara Lindblom (V).

Satsningen träder i kraft första juli och sträcker sig fram till december 2018. Pengarna ska räcka till 700 anställda.

Högre lönetillägg i Järva

Pengarna fördelas ut till sju stadsdelar men hur mycket man får i lön varierar. I Järvaområdet kan lönetillägget bil uppe mot 2 000 kronor per månad, jämfört med de andra stadsdelarna där man får nöja sig med en tusenlapp.

– Det är en extraordinär situation i Järvaområdet. Behovet är större där och därav behöver vi visa stöd för medarbetarnas insatser, säger Clara Lindblom (V).

Här är stadsdelarna som berörs.

”Det är inte valfläsk, jag jobbar inte så”

Lena Ölander är nattvandrare i Sätra och Mohammed Hagi Farah är en stark profil i Järvaområdet. De välkomnar satsningen men menar att den kommer för sent, att den pågår under för kort tid och att det är för lite pengar. De kallar det hela för valfläsk.

– Det är inte valfläsk, jag jobbar inte så. Vi har sett att vi behöver långsiktighet i de här stadsdelarna. Vi måste behålla riktigt duktiga medarbetare och ha stabila villkor för civilsamhället, annars kommer vi inte kunna knäcka gängbrottsligheten, säger Clara Lindblom (V).

Men hur långsiktigt är det när lönetillägget enbart gäller i sex månader?

– Vår ambition är att det här ska sträcka sig flera år framöver. Men det kommer också ett val emellan så det är svårt att säga hur våra satsningar på socialtjänst, skola och sociala insatsgrupper påverkas vid ett maktskifte.

Dessa stadsdelar berörs

Rinkeby-Kista

Spånga-Tensta

Hässelby-Vällingby

Enskede-Årsta-Vantör

Skarpnäck

Farsta

Skärholmen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.