Under 2019 planerar Stockholms stad att höja parkeringsböterna. Foto: TT

Höjda parkeringsböter i Stockholm nästa år

Publicerad

Det blågröna styret i Stockholm stad vill höja kostnaden för felparkeringar nästa år. Däremot finns det inget färdigt förslag på hur mycket det ska höjas. Men staden räknar med att få in extra felparkeringsintäkter på runt 85 miljoner kronor.

Majoriteten i Stockholm stad budgeterar för att dra in ytterligare 85 miljoner kronor under nästa år genom att höja beloppet för parkeringsböterna. Enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) finns det inget färdigt förslag med exakt hur mycket höjningen kommer att ligga på. Men det finns ett tak på 1 300 kronor som staten har satt.

– Taket på böterna kommer mest troligt att hamna där. Det kan jämföras med att låta bli att betala avgiften på SL, säger Helldén.

I dagsläget finns det tre olika bötesbelopp och alla kommer att höjas, enligt Helldén. Har man inte betalt parkeringsavgiften blir böterna 750 kronor, och 850 kronor om föraren parkerar olämpligt. Om du parkerat trafikfarligt ligger böterna idag på 1 200 kronor.

– Skälet är att vi vill ha en högre grad av rätt parkering. Vi kommer att ta beslutet i fullmäktige nästa år, säger Daniel Helldén (MP).

”Orealistiskt”

Oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) tror inte det är möjligt att få in 85 miljoner extra i ökade felparkeringsintäkter.

– Det är orealistiskt att tro att man ska få in en sån här stor summa, säger Jan Valeskog (S), som även menar att de höjda parkeringsböterna är dåliga för bilisterna, parkeringsvakterna och stockholmstrafiken

– Stadens parkeringsvakter ska vara ett verktyg för att få vår trafik att fungera smidigt, inte för att lägga extra skatter på befolkningen och jaga bilister, säger Jan Valeskog (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.