Victoria Kawesa är ny partiledare för Fi tillsammans med Gudrun Schyman. Foto: Maja Suslin/TT

Hon är ny partiledare för Fi

Uppdaterad
Publicerad

Victoria Kawesa från Stockholm valdes i dag till ny partiledare för Feministiskt initiativ. Hon ska leda partiet tillsammans med Gudrun Schyman och tror att det politiska läget i Sverige och världen kommer att ge partiet goda möjligheter att komma in i riksdagen nästa år.

Gudrun Schyman. Foto: TT

Kawesa kom till Sverige från Uganda som barn och växte upp i Tensta och Husby i norra Stockholm. I dag jobbar hon på Södertörns högskola och i dag valdes hon alltså till partiledare för Fi tillsammans med veteranen Gudrun Schyman.

Läs mer: Fi vill höja skatter och stoppa alla utvisningar

– Det är stort att vara inte bara Sveriges utan Europas första kvinnliga svarta partiledare. Det är ett historiskt ögonblick, inte bara för mig men för alla som kan identifiera sig med att vara rasifierad, icke-vit, men också specifikt att vara svart afrikan.

Den nu avslutade kongressen har inte saknat dramatik. Ett kongressbeslut om att inte ge rösträtt åt ombud som samtidigt är anställda av partiet ledde till kritik och två avhopp, vilket Expressen rapporterat om.

– Det är ett kongressbeslut, och då måste man respektera den demokratiska processen. Det är väldigt tråkigt att de hoppat av, men det är deras val, säger Victoria Kawesa.

Inte höger eller vänster

Och trots att partiet ligger en bra bit under fyraprocentsspärren i mätningarna menar Victoria Kawesa att det finns flera saker som talar för att man ska komma in i riksdagen nästa år.

– Valmyndigheten kommer att dela ut våra valsedlar, vi har kommit in i 13 kommuner och fått fler medlemmar. Och också det politiska läget i Sverige och världen, där vi ser att nazism, fascism och nationalism växer sig allt starkare. 

Var skulle du säga att Feministiskt initiativ står på höger-vänsterskalan?

– Vi står inte till höger eller vänster, utan kommer in med en ny dimension i politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.