Marcus Nygårds och Yanet Teklezghi går i årskurs nio på Grimstaskolan och menar att de känner sig trygga på skolan. Foto: SVT

Upplevelsen av hot och våld minskar på Stockholms skolor

Publicerad

Anmälningarna om hot och våld i skolan har ökat de senaste åren. Samtidigt upplever en stor andel av rektorerna i Stockholm stad i stället det motsatta – att hot och våld har minskat bland elever i högstadieskolan. Detta enligt en enkätundersökning gjord av SVT Nyheter Stockholm. En av de skolorna är Grimstaskolan i Vällingby.

Sedan 2014 har antalet anmälningar om hot och våld i svenska skolor ökat, och även incidenter med knivar och vapen har ökat enligt en granskning gjord av SVT Nyheter. Granskningen baseras på de över 3000 anmälningar som kommit in till Arbetsmiljöverket under en fyra-årsperiod.

Upplever en minskning

I en enkätundersökning gjord av SVT Nyheter Stockholm, som skickades ut till högstadieskolorna i kommunen, svarade en dryg tredjedel av rektorerna (35 procent) att de upplever att hotet och våldet i stället har minskat de senaste fyra åren.

På Grimstaskolan i Vällingby jobbar lärare och pedagoger på att skapa relationer med eleverna.

– Har man goda relationer med eleverna får man goda resultat i klassrummet och eleverna mår bra – både i skolan och utanför, säger Jesper Kans, lärare på Grimstaskolan.

Hör elever och lärare berätta om hur de upplever tryggheten i skolan i videon ovan.

I enkätundersökningen har sammanlagt 68 skolor svarat. Foto: SVT

Så här gjordes undersökningen

Visa

SVT Nyheter Stockholm har skickat ut en enkätundersökning till samtliga grundskolor i Stockholms stad. Av dessa har 50 procent svarat på undersökningen. 58 procent av de kommunala skolorna har svarat och 40 procent av de privata. Enkäten genomfördes under oktober månad 2018 genom ett webbformulär.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer