Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eklidens skolas rektor Åsa Gustafsson. Foto: Annizeth Åberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Barn hålls hemma från skola i Nacka efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Eklidens skola i Nacka har fått ett hot mot sig via sociala medier. Man tar hotet på allvar säger rektorn, och barnen kommer att hållas hemma under onsdagen.

Enligt rektorn Åsa Gustafsson ska ett hot ha kommit in mot skolan via Snapchat. Någon ska ha tagit en skärmdump på hotet och visat för personal på skolan, men man har inte hittat hotet eller avsändaren. Skolan håller öppet under tisdagen.

– Vi har fler väktare på skolan, fler vuxna och poliser som patrullerar i området. Vi har också låst vissa dörrar, säger Åsa Gustafsson.

Låg risk enligt kommun och polis

Polis och kommun har bedömt risken som låg att hotet ska omsättas i handling. Enligt hotet skulle det ske en skjutning mot skolan på onsdagen och då har man valt att lägga in en studiedag så barnen är hemma.

– Vi har inte mandat att stänga skolan. Det är huvudmannen, kommunen, som har det, säger Åsa Gustafsson.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Stockholm fick vårdnadshavare på skolor i Nacka, som inte är den drabbade skolan, brev i appen ”Schoolsoft” med enbart rubriken ”Infobrev skolor Nacka pga hot mot skola”, ett brev som inte gick att öppna. Flera oroliga föräldrar ska enligt uppgift fått leta upp information om vilken skola det ska ha handlat om på internet.

Helena Ekwall, tillförordnad produktionschef för välfärd och skola i Nacka kommun, säger att hon förstår att föräldrar blivit oroliga.

– Det förstår jag och har respekt för.

Kommunen har gått ut brett med information som sen kan föras vidare av rektorerna på enskilda skolor till vårdnadshavare, och någonstans på vägen verkar det ha gått fel i enstaka fall.

– Det är beklagligt att det blir fel när man ska göra rätt, säger Helena Ekwall.

Uppdatering: Hotet helt borta

Under tisdagskvällen meddelade Helena Ekwall att hotet nu bedöms vara ofarligt.

– Polisen har analyserat inkommen information under eftermiddagen och gör därefter bedömningen att hotet är helt borta.

Eleverna kommer trots det avblåsta hotet att hållas hemma från skolan under onsdagen. ”I ett trygghetsskapande syfte kommer skolan att fortsätta de redan insatta åtgärderna”, skriver skolan i ett meddelande till eleverna och deras vårdnadshavare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer