Foto: TT/SVT

Man hotade med handgranat efter bråk om hotellnota – Gallerian evakuerades

Uppdaterad
Publicerad

I somras blev Gallerian på Hamngatan i Stockholm utrymd på grund av en skarp handgranat. Polisen grep två män och i förhöret blev det tydligt att den ena hotat den andre med handgranat i en tvist om en hotellnota. Trots en frånvarande målsägande blev påföljden fängelse, det skriver polisen i ett pressmeddelande.

Den 17 juli träffade den målsägande mannen en kvinna, hennes syster och pojkvän på en bar i Stockholm och följde med på efterfest till ett hotell där de bokade ett rum. Dagen efter blev det bråk om betalningen av rummet.

Kvinnan sms:ade då sin före detta pojkvän som kom till hotellet och krävde att målsäganden skulle betala 20 000 kronor eller ”fixa” en telefon.

Handgranat i Gallerian

Mannen berättade i polisförhöret att han blev tvingad att följa med den före detta pojkvännen till butiker i city under hot med en handgranat och en kniv. I Gallerian lyckades han få butiksanställdas uppmärksamhet som tillkallade ordningsvakter. De hittade vapnen och ringde polisen som utrymde Gallerian.

Båda männen greps misstänkta för olovlig hantering av explosiva varor men efter förhör släpptes den målsägande mannen. Efter händelsen ville mannen inte medverka i utredningen längre och inför huvudförhandlingen gick det inte att få tag på honom.

– Tack vare att vi kontrollerade samtliga uppgifter och polisen gjorde ett grundligt arbete kunde kvinnan och hennes före detta pojkvän dömas, trots att målsäganden inte kunde höras i tingsrätten, säger kammaråklagare Sara Derakti i pressmeddelandet.

Tingsrätten dömde kvinnan och den tidigare pojkvännen till fängelse på sammanlagt sex år.

– Jag anser att domen är välskriven och att tingsrätten hamnar rätt. Men om den överklagas får vi se vad hovrätten säger. Det är alltid besvärande när målsäganden inte närvarar vid en huvudförhandling, men i detta fall anser jag att stödbevisningen är gedigen, menar Sara Derakti.

Mer information i fallet

Polisen har senare fått uppgifter som tyder på att målsägande vistas illegalt i Sverige, hanterar narkotika och använder sig av en falsk identitet.

Tingsrätten bedömde målsägandes version som trovärdig och tillförlitligt då den överensstämde med bland annat vittnesutsagor och övervakningskamerornas filmer.

Kvinnan dömdes till två år och sex månader för grov utpressning, försök till grov utpressning och medhjälp till bland annat brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Den tidigare pojkvännen fick tre år och sex månader för grov utpressning försök till grov utpressning, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och ringa narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.