”Hotar det regionala självstyret”

Uppdaterad
Publicerad

”Stockholm måste själv få bestämma vilken sträckning som är bäst”.

Regeringens förslag om en gemensam tunnelbana och motorväg under Saltsjön till Nacka väcker reaktioner. Socialdemokraterna i Stockholms landsting menar att regionen själv måste få bestämma vilken dragning som är den bästa.

-Det är jätteviktigt att man gör utredningen ordentligt och väljer det bästa alternativet. Vi har inte sett konsekvenserna eller finansieringen på någon av sträckorna och det måste vi reda ut innan vi sätter ner foten, säger Helene Hellmark Knutsson (S), oppositionsfinanslandstingråd.

Tunnelbanan byggs ut

Sträckning över Djurgården och Finnbodavarv

Det alternativ som regeringen fört fram är det mellan Djurgården och Finnbodavarv – och då kombinerar man en motorväg, den sk Österleden, med tunnelbanespår. Men det är inte samma sträckning som förordats av den lokala referensgruppen med representanter från samtliga partier. I den gruppen är man istället för en tunnelbanesträckning som går över Sofia och Hammarby Sjöstad.

-Att vi får en tunnelbana snabbt är bra, men jag tror inte att det går snabbare med en väglösning. Jag tror att vi måste ha en tunnelbana där folk bor och arbetar, säger Lars Carlsson (C), som sitter med i referensgruppen.

Och där får man medhåll av socialdemokraterna.

”Måste utvärderas”

-En förstudie måste utvärdera om det kan leda till fler bostäder eller färre, men också hur det påverkar resandet i regionen. Jag blir förvånad över att regeringen redan verkar veta vilket som är bäst och kör över det regionala arbetet, säger Helene Hellmark Knutsson (S), oppositionsfinanslandstingråd.

I Nacka lägger man sig inte i vilken tunnelbanessträckning det blir, huvudsaken är att det byggs en tunnelbana – så snabbt som möjligt. Och därför känner man sig heller inte överkörd av regeringen.

Kommunalrådet i Nacka glad idag

-Nej tvärtom, vi har inte varit bortskämda med en nationell politik som bryr sig om vad som händer i Stockholm. Vi är otroligt tacksamma och glada, säger Erik Langby (M), kommunalråd i Nacka.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tunnelbanan byggs ut

Mer i ämnet