Foto: SVT

Hotellägarens svar efter SVT:s granskning: ”Gott samarbete med polisen”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen kunde SVT Nyheter rapportera om ett hotell i Hallonbergen centrum som omgärdats av brottslighet i flera år. Polisen menar att ägarna inte velat samarbeta för att stävja kriminaliteten – men nu svarar hotellet att det inte stämmer.

”Vi har ett mycket gott samarbete med polisen”, skriver hotellets ägare Ahmad Rashidi i ett mail till SVT.

Som bevis på den goda relationen med polisen uppvisar hotellägaren två mailkonversationer där man kommer överens om att lämna ut övervakningsmaterial.

Uppgifterna om att Hotell Sundbyberg omgärdats av kriminalitet kommer både från initierade poliskällor, tingsrättsdomar och vittnesmål från boende i området. SVT har inför publiceringen sökt hotellägaren flera gånger via mail, telefon och på plats i receptionen.

Hotellen som används av kriminella

”Fastighetsägarens ansvar”

Hotellets ägare, Ahmad Rashidi, medger nu att brott förekommit i lokalerna, men menar att man vidtagit de åtgärder som man kunnat och att man fallit offer för en större problematik i hela Hallonbergen centrum.

”Vi har bland annat kastat ut knarkare från källaren i huset, trots att det är fastighetsägarens ansvar. Fastighetsägaren har inte gjort någonting för att förhindra kriminaliteten, skriver han i ett mejlsvar.

Vad har ni för ansvar för att kriminalitet inte förekommer i era lokaler?

”Vi följer de riktlinjer som polisen givit oss. Detta innebär bland annat att vi inte får neka någon gäst på grund av till exempel utseende eller utmanande klädsel. Vi får heller inte visitera någon gäst. I de fall som vi misstänker något oegentligt måste vi tillkalla polisen, vilket vi också gör”.

Förnekar antalet utryckningar

Vidare bestrider hotellet den uppgift som SVT publicerat om att blåljuspersonal ska ha gjort omkring 160 utryckningar till adressen under en tvåårsperiod. Uppgiften kommer från en tingsrättsdom i maj 2022 där fastighetsägaren begärt att få Hotell Sundbyberg avhysta från lokalerna.

Enligt hotellets egen analys handlar det inte endast om ”utryckningar” utan även planerade utredningsåtgärder och incidenter som inte varit direkt kopplade till hotellverksamheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen: De kriminella umgås på hotellen, festar, gör upp affärer – och i vissa fall begår de brott. Foto: SVT/Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotellen som används av kriminella

Mer i ämnet