Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det här hotellet i centrala Stockholm har fått in så många bokningar inför hösten att mer personal nu behöver anställas. Hör hotelldirektören berätta mer i videon. Foto: Pia Heick/SVT

Hotellbranschen i Stockholm vädrar morgonluft – trots färre besökare under augusti

Uppdaterad
Publicerad

Hotellnäringens återhämtning i Stockholms län bromsade in i slutet av sommaren. Men branschen hoppas på ett rejält lyft under hösten i samband med att restriktionerna lättar i slutet av september.

Stockholm är den region i Sverige som i vanliga fall har flest internationella besökare. Att det globala resandet inte kommit igång igen fullt ut tynger därför huvudstadsregionen hårdare än andra delar av landet. I augusti var logiintäkterna 55 procent lägre än under samma månad 2019 innan pandemin bröt ut.

– I augusti brukar det finnas fler övernattande gäster från till exempel USA, Indien, Kina och även från andra delar av Europa, säger Stefan Westerberg som är chefekonom på Stockholms Handelskammare och har tagit fram statistik över den svenska hotellmarknaden.

Framtidstro inom branschen

Hotellnäringen i Sverige drog under augusti i år in drygt 1,5 miljarder kronor. Stockholms län stod för drygt 400 miljoner kronor av den summan – mer än en fjärdedel av de totala intäkterna.

– Jag tror hela hotellnäringen kommer att gå kraftigt uppåt när restriktionerna tas bort den 29 september, säger David Viklund som är hotelldirektör på Clarion Hotel Sign i centrala Stockholm.

Hör honom berätta mer i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer