Det var den 25 februari som 17-årige Tony höggs ihjäl på T-centralen. Foto: Privat

Hovrätten ändrar domen efter mordet på Tony

Uppdaterad
Publicerad

I augusti dömdes en man vid Stockholms tingsrätt till sex års fängelse för knivmordet på Tony. Domen överklagades och nu har Svea hovrätt meddelat sin dom. Mannen döms istället till sluten ungdomsvård i fyra år.

Det var i februari i år som 17-årige Tony knivmördades på T-centralen. En jämnårig pojke åtalades i juni och i augusti dömdes han till fängelse i sex år.

Domen överklagades till Svea hovrätt. Åklagaren yrkade på ett skärpt fängelsestraff medan den misstänkte yrkade på ett mildare. På torsdagen meddelade hovrätten sin dom. Straffet ändras från sex års fängelse till fyra års sluten ungdomsvård.

Finns inte särskilda skäl för fängelse

För att en person under 18 år ska dömas till fängelse krävs synnerliga skäl. Det kan till exempel vara om lagföringen dröjer och den misstänkte blivit betydligt äldre än 18 vid tiden för domen, och därmed inte passar in på ett ungdomshem, eller om straffvärdet är så pass högt att det motsvarar mer än fyra års sluten ungdomsvård.

Med hänsyn till gärningsmannens ålder samt att lagföringen skedde relativt kort tid efter mordet finns det, enligt hovrättens dom, inte några sådana särskilda skäl. 

– Det är ju i viss mån praxis när det gäller ungdomar så jag hade med i ekvationen att det kunde bli så. Domen var väntad från min sida men jag tycker fortfarande att fängelse är den påföljd som hade varit mest lämplig, säger kammaråklagare Marina Chirakova.

”Han kommer alltid vara djupt saknad”

Kort efter mordet träffade SVT Tonys mormor. Så här berättade hon då om saknaden efter barnbarnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör 17-årige Tonys mormor om varför familjen vill berätta. Foto: Privat/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer