Lärarstudenten Shayan Gaff sköts till döds i oktober förra året. Foto: Privat/TT

Hovrätten fastställer tingsrättens dom i fallet Shayan

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt har idag fastställt den dom från Södertörns tingsrätt där en 26-årig man dömdes till fängelse i 18 år för bland annat mord och mordförsök i fallet Shayan i Segeltorp.

Det är precis ett år sedan den 22-åriga lärarstudenten Shayan Gaff sköts till döds när han var på väg från en restaurang i Segeltorp med sin kusin. Gärningsmannen sköt Shayan på nära håll bakifrån med ett automatvapen. Shayans 20-åriga kusin var också nära att träffas av kulorna.

Åklagaren har tidigare berättat för SVT att Shayan Gaff troligen inte var det tilltänkta mordoffret. En knapp månad efter mordet sköts en annan man ihjäl med automatvapen och han ska ha varit ”utseendemässigt lik” Shayan, varför ”förväxlingsrisk förelåg”.

Åklagaren vill ha livstid för mordet på Shayan Gaff. Foto: Per Leandersson

En 26-årig man dömdes av tingsrätten till 18 års fängelse för mordet på Shayan och för mordförsöket på Shayans kusin.

Både den åtalade mannen och åklagaren överklagade domen till hovrätten. Mannen ville bli frikänd och åklagaren ville att mannen skulle dömas till livstids fängelse.

Hovrätten gör precis som tingsrätten bedömningen att lärarstudenten förväxlades med en annan person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.