Hulth ångrar Fortum-affär

Publicerad

Den 27 februari har Stockholms stad möjlighet att omförhandla avtalet med Fortum. Mats Hulth som var finansborgarråd när det bestämdes att halva stans energibolag såldes till det Finlandsägda Fortum säger idag att han ångrar affären.

För fyra år sedan sålde Stockholm stad halva sitt värmebolag till det finländska företaget Fortum. Sedan dess har fjärrvärmepriserna i Stockholm stigit med över 40 procent – pengar som bland annat gått ner i fickorna på Fortumdirektörerna. Direktörerna i Finland har nämligen fått dela på 4,5 miljarder kronor i bonuspengar.

Mats Hulth var finansborgaråd när kommunen bestämde sig för att sälja värmebolaget. I dag ångrar han sig.
– Man behöver inte vara speciellt begåvad för att inse att det kanske inte var det klokaste av beslut. Stockholm stad hade tjänat mycket på att ha kvar energibolaget. Stockholmarna hade också haft lägre taxor än de har i dag, säger Mats Hulth
Du ångrar dig alltså?
– Ja, säger Mats Hulth

I avtalet mellan Stockholm stad och Fortum finns en paragraf som innebär att staden har möjlighet att köpa tillbaka hela värmebolaget – och den möjligheten finns när fyra år har gått sen avtalet undertecknats.

Avtalet mellan staden och Fortum slöts den 27 februari 2002. Det betyder alltså att om knappt en månad har det det gått exakt fyra år.
De styrande politikerna här i stadshuset träffades därför i dag för att diskutera vad man nu ska göra.

Miljö- och konsumentborgarrådet Viviann Gunnarsson skulle helst vilja att Stockholm köper tillbaka fjärrvärmen.
– Jag tycker att det är viktigt att vi får ett fjärrvärmepris som ligger i paritet med andra kommuner. I dag så ligger vi väldigt högt i värmepris, säger Viviann Gunnarsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer