Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: TT/Henrik Montgomery

Hultqvist fick lägenhet av stiftelse

Försvarsminister Peter Hultqvists (S) hyresvärd i Stockholm är den militära stiftelsen MHS-Bostäder. Stiftelsen ska bara tillhandahålla bostäder till Försvarsmaktens personal och till studerande vid Försvarshögskolan.

Trots reglerna kunde Peter Hultqvist få en övernattningslägenhet i en av stiftelsens fastigheter på Östermalm sedan han blivit försvarsminister, skriver Svenska Dagbladet.

Claes Tornberg, stiftelsens ordförande, vill inte bekräfta att försvarsministern är hyresgäst. Men det bekräftas i stället av en ansökan om att avstå från besittningsrätten som skickats till hyresnämnden i Stockholm. Den är undertecknad av Peter Hultqvist och chefen för bostadsförmedlingen vid MHS-Bostäders kansli.

Dispens av länsstyrelsen

Tornberg säger att stiftelsen fått dispens av länsstyrelsen att i mån av utrymme hyra ut lägenheter till anställda vid bland annat regeringskansliet. Men länsstyrelsens presschef tillbakavisar det i ett mejl till tidningen.

– Jag vet inte varför de gör det. Vi fick ett förhandsbesked i november 2014 där det framgår tydligt, säger Claes Tornberg.

Hultqvists pressekreterare Marienette Nyh Radebo säger att hon av säkerhetsskäl inte kan uppge namnet på hyresvärden eller berätta vilken adress det rör sig om.

Hon säger att det står i hyresvärdens stadgar att styrelsen är oberoende från försvarsmyndigheterna.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer