Coco attackerades två gånger av samma hund. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Hunden som attackerade Coco tvingas nu bära munkorg

Uppdaterad
Publicerad

Yorkshireterriern Coco attackerades två gånger av samma hund i Brandbergen. Nu tvingas den ansvarige ägaren hålla den attackerande hunden kopplad och se till att den bär munkorg, enligt ett beslut från länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har fattat beslut om föreläggande, som även innebär att hunden inte får rastas av någon som är yngre än 18 år. Beslutet gäller vid all vistelse utomhus och på platser där människor och djur finns.

Jeanette Mercan, som såg när yorkshireterriern Coco attackerades av hunden, är glad att ett beslut fattats.

– Jag tycker att det är bra att de äntligen har tagit ett beslut, men det ska inte behöva gå så långt att det blir en tv-grej innan de gör det, säger hon.

Finns tid att överklaga

Men enligt länsstyrelsen har den ansvarige hundägaren inte delgivits beslutet än. Det finns fortfarande tid att överklaga.

– Jag litar inte på att hon kommer följa beslutet. Men gör hon det kan jag börja känna mig trygg, allra helst om hon har munkorg på hunden, säger Jeanette Mercan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Han hade änglavakt båda gångerna, säger Cocos ägare. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

De senaste åren har antalet anmälningar om hundar och katter som far illa i Stockholms län ökat, enligt länsstyrelsen. 712 anmälningar gjordes 2019 och 845 stycken 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer