• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Självporträtt av Erik Kinell

Hundra år och mer aktuell än någonsin

Publicerad

Konstnären Erik Kinell firar hundraårsdagen med en egen utställning

– Jag började måla tidigt. Jag minns att jag låg på mage och ritade krigsvagnar och soldater från första världskriget när jag var fyra eller fem år gammal, berättar Erik Kinell som fyllde 100 år den femtonde september.

Han har varit verksam konstnär sedan 1930-talet och i samband med firandet av sin hundraårsdag öppnade han sin första egna utställning på trettio år. Erik Kinells första utställning skedde i samband med hans examen från Konstakademin i början av 40-talet.

– Jag har hållit mig lite i skymundan de senaste åren, så det här blir lite av ett genombrott för mig, skrattar Erik Kinell.

– Vi ville uppmärksamma hans långa konstnärskap och även visa att man trots en hög ålder kan vara kreativ, vital och aktiv på ett enastående vis, menar Waldermarsudde museichef Karin Sidén.

Fortfarande aktiv
Trots sina hundra år fyllda är Erik Kinell fortfarande aktiv och målar i sin ateljé som han huserat i sedan 80-talet. Han pratar gärna och länge om sina många resor som gett inspiration till konsten.

– Varje bild är ett minne som får mig att tänka tillbaka på alla de platser som jag besökt, säger Erik Kinell när han visar sin konst.

I den aktuella utställningen på Waldermarsudde visas en liten del av Erik Kinells långa konstnärskap.

– Vi ville visa på bredden i hans konst. Det finns så oerhört mycket att välja på med tanke på hur länge han varit aktiv men vi valde ut det som speglade honom och som var intressant ur nutida synpunkt, säger museichef Karin Sidén.

Hoppas på fler utställningar i framtiden
Erik Kinell har inga planer på att trappa ner utan hoppas på fler utställningar framöver.

– Det vore skoj med en större utställning framöver. Jag hoppas på det, säger Erik Kinell.

– Han har visioner och ser inte detta som den sista utställningen utan pratar redan om kommande utställningar, berättar museichef Karin Sidén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer