Hundratas besökare kom till Mångkulturellt centrum i Fittja Foto: SVT/ Bilbo Göransson

Seminarium om kolonialismens arv lockade hundratals

Uppdaterad
Publicerad

Hur pratar vi om kolonialismens arv och effekter på vår samtid? På vilka sätt kan postkoloniala analyser och perspektiv vara relevanta för att skapa ett mer jämlikt samhälle? Detta var några av frågorna som debatterades på Mångkulturellt centrum i Fittja idag.

I en tid då rasismen ökar och de sociala ojämlikheterna förstärks anser arrangörerna bakom lördagens seminarium att det är viktigt att prata om kolonialismens arv för att förstå våra sociala, ekonomiska och politiska positioner i dagens samhälle.

Postkolonialt forum pågår under lördagen i Mångkulturellt centrum i Fittja. Här deltar ett hundratal, främst unga, i debatter och seminarier om integrationens utmaningar i Sverige.

Samtal om ursprung

På en filmvisning säger Sabrin Jaja från Göteborg att hon aldrig tyckte det var konstigt när hon var barn, att prata om sitt ursprung.

– Jag sa alltid att jag var svensk, från Sverige. Det var inget konstigt att mina föräldrar var från Libanon men att jag är från Sverige, säger hon.

Men det förändrades under uppväxten.

– Det var först när jag var tonåring som jag först förstod att den där frågan, ”vart kommer du ifrån” inte kunde besvaras med Sverige eller Göteborg.

En debatt som väcker känslor

En programpunkt är Sveriges koloniala historia i Karibien. En annan är våldet i förorterna. Frågestunderna är korta mellan föredragen, många fortsätter diskutera i korridorerna utanför mötessalen.

En av föredragarna är René Rosales, som presenterar sin forskning ”Accessing Utopia”.

– Vår forskning tittar på hur personer som känner sig förfrämligade gör för att få tillgång till majoritetssamhället, säger han. Debatten blir stundvis högljudd. ” Hur gör man, vem inkluderas, hur ska diskrimineringen bekämpas? ”

Det är bland annat ABF som står bakom seminariedagen tillsammans med flera lokala arrangörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.