Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linn Bernhardsson är hyresjurist på Stockholmshem och berättar att många av utredningarna kring lägenhetsfusk inleds efter tips från grannar. Foto: TT/SVT

Hundratals lägenheter tillbaka i bostadskön efter detektivarbete

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har kommunala Stockholmshem intensifierat sitt arbete mot lägenhetsfusk. Resultatet: Över 500 lägenheter som kommit tillbaka till bostadskön.

På Stockholmshem arbetar både jurister och särskilda utredare för att komma åt olika typer av fusk med deras lägenheter. Förra året ledde arbetet till att 178 lägenheter kunde frigöras.

– Vi är framgångsrikast när det gäller att få fram lägenheter som hyrs ut på fel sätt, säger Björn Ljung (L), styrelseordförande i Stockholmshem.

Juristen: ”Tre ärenden är uppe i domstol”

Stockholmshem har sedan 2005 jobbat aktivt mot oriktiga hyresförhållanden och idag jobbar tre jurister heltid med frågan. Sedan 2019 är det dessutom ett brott att hyra ut sin hyresrätt utan tillstånd och till en för hög hyra. Fusket kan därmed leda till ytterligare konsekvenser än att man blir av med kontraktet.

– Rent konkret jobbar vi utefter tips från grannar eller myndigheter där man misstänker att vår hyresgäst inte längre är bosatt i sin lägenhet. Då påbörjar vi vårt utredningsarbete, säger Linn Bernhardsson, hyresjurist på Stockholmshem.

Se mer i videon

2020: 178

2019: 215

2018: 143

Källa: Stockholmshem

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer