Poliser spärrar av Bergsgatan utanför säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt inför häktningsförhandlingen mot Rakhmat Akilov Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hur kunde Akilov befinna sig i Sverige – polisen svarar

Uppdaterad
Publicerad

Beslut om att terrormisstänkte Rahmat Akilov skulle utvisas var fattat innan terrordådet på Drottninggatan i april förra året. Trots det befann han sig i Sverige. Nu uttalar sig polisen om hur de arbetade med ärendet.

Den 24 februari 2017 tog polisen emot ett ärende från Migrationsverket som gällde verkställande av beslut om utvisning av Rahmat Akilov. Han var då försvunnen efter att han fått sitt utvisningsbeslut.

Polisen uppger själva att de har fått frågor kring hur Akilov kunde befinna sig i Sverige trots att beslut om att han skulle utvisas var fattat. Nu berättar de på sin hemsida om hur de arbetade med ärendet.

Bedömdes inte vara en säkerhetsrisk

Enligt polisen var det enda de kunde göra att efterlysa Akilov. En bostadsadress fanns men inga övriga tips som kunde hjälpa polisen i spaningsarbetet. Eftersom Akilov inte bedömdes vara en säkerhetsrisk så prioriterades inte hans ärenden, enligt polisen.

Under februari 2017 tog polisen emot omkring 500 ärenden om personer som avvikit efter att de fått utvisningsdom. För hela året 2017 var siffran 6000.

Det här innebär verkställande av beslut om utvisning

Vad är en verkställighet?

Polismyndigheten verkställer olika beslut om avvisning och utvisning. Det är beslut som lämnats över från Migrationsverket, beslut om utvisning fattade av allmän domstol (s.k. brottsutvisningar) samt polisens egna beslut om avvisning.

På vilka sätt kan polisen verkställa beslut?

Beslut kan verkställas på flera olika sätt. Ofta reser personen helt på egen hand, medan det ibland krävs att polisen och/eller personal från Kriminalvården följer med utlänningen på vägen till flygplanet eller hela vägen till det land som personen ska återvända till.

Källa: www.polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.