Fyra förslag på nya byggnader, medurs: Nytt hus på Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan. Nobel Center på Blasieholmen. Ny flygel på Astoriahuset vid Nybrogatan. Applebutik vid Kungsträdgården. Foto: Schmidt Hammer Lassen Architects (Regeringsgatan), David Chipperfield Architects (Nobel Center), Foster + Partners (Applebutik), 3XN (Astoriahuset)

Hur ska Stockholms innerstad se ut?

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms innerstad är attraktiv bland fastighetsbolagen, och flera stora byggprojekt pågår eller är på gång i city. Men vem styr egentligen vad som byggs?

Galleriankvarteren i centrala Stockholm byggs om – och till – för fullt. Projektet, som omfattar fem fastigheter, fyra gator och två torg, går under namnet Urban Escape, och när det är klart ska bland annat två nya hotell finnas på platsen, det blir parker på taket och ett nytt Brunkebergstorg.

I korsningen Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan vill fastighetsägaren riva Passagenhuset och ersätta det med ett 14 våningar högt hus som närmar sig Hötorgsskraporna i höjd.

”Fastighetsbolagen har väldigt stort inflytande”

Hur ska Stockholms innerstad egentligen se ut? Och vem driver utvecklingen? Det är två frågor som engagerar när trycket på centrala Stockholm ökar från olika aktörer.

– Vi upplever att fastighetsbolagen har väldigt stort inflytande på utvecklingen, säger Henrik Nerlund, sekreterare i Skönhetsrådet, där vi står framför Passagenhuset.

– Jag tycker staden behöver ta en mer aktiv roll. Nu har vi ett läge där det finns mycket kapital, mycket pengar som vill förändra saker i city. I grund och botten kan det vara bra, om staden ser till att det är rätt saker man gör. Men det kan också vara livsfarligt om det är fel saker som händer, säger Henrik Nerlund.

”Vi har saknat riktlinjer”

Skönhetsrådet har tidigare varit kritiskt till en del av tillbyggnaderna vid Gallerian, där ett hus rivs och den nya byggnaden blir fem våningar högre.

– Vi varnade redan när det beslutet fattades att tillåter man det så kommer nästa fastighetsägare vilja riva sitt hus och bygga ett nytt högt hus, och nu har vi ett 14-våningarsprojekt här bakom oss.

Just i fallet med Passagenhuset kan fastighetsägaren dock få svårt att få igenom sitt förslag. Ärendet har bordlagts av politikerna i stadsbyggnadsnämnden.

– Den platsen är tyvärr ganska illa vald för att gå upp så högt i höjd, säger Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd.

– Vi har ett problem, vi kommer ju från en situation där vi inte riktigt har haft riktlinjer för var det är lämpligt att gå upp i höjd med nya hus, och det gör att byggherrar försöker lite här och var. Då får vi ta ställning från fråga till fråga, vilket är ett problem. Här tror vi inte att det kommer att fungera att gå upp så högt som de ville, det skulle störa stadsbilden, säger Roger Mogert.

Vill se fler mänskliga kvaliteter

Henrik Nerlund efterlyser att staden ska vara tydligare med att få mer mänskliga kvaliteter till city.

– Vi behöver se till att gatumiljöerna blir bra, att vi får in fler bostäder och fler verksamheter som vänder sig utåt. Då kan den här utvecklingen bli bra. Men det är bara staden som kan kräva det. Annars blir varje projekt en liten del och det blir styckevis och delt resultat, menar Henrik Nerlund.

Det här är bara två av många aktuella byggprojekt i centrala Stockholm.

Astoriahusets flygel vid Nybrogatan rivs och ersätts med en ny kontorsfastighet, och vid Stureplan vill fastighetsägarna riva och göra om en stor del av kvarteret.

Sedan har vi Nobel center på Blasieholmen, och Apple som vill riva restaurangen vid Kungsträdgården och ersätta den med en butik.

Ny strategi för citys utveckling

Nu arbetar staden på en ny strategi som klarare än idag ska tydliggöra hur man vill att city ska utvecklas.

– Vi hoppas kunna besluta om den under våren, säger Roger Mogert, som tror att strategin ska kunna göra det lättare för politiken, för länsstyrelsen som bedömer riksintresset av Stockholms innerstad, men även för fastighetsägarna.

– Då kanske de inte tar i så mycket i onödan i sina projekt, att de inte försöker gå upp i höjd på platser där det inte är lämpligt, exempelvis, säger Roger Mogert.

”Staden måste sätta sig i förarsätet”

Henrik Nerlund efterlyser just en tydligare styrning från staden.

– Det som Skönhetsrådet tycker är allra viktigast är att staden har en tydlig idé om vad man vill, att man har principer och regler för hur staden ska utvecklas. Det tror jag också att fastighetsägarna välkomnar, då blir det lättare att veta hur man ska utveckla sina hus. Jag tror att det finns goda förutsättningar att göra någonting bra av det här, men det kräver att staden sätter sig i förarsätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.