Foto: SVT

Hur trångt är det i kollektivtrafiken?

Uppdaterad
Publicerad

Både FHM och Region Stockholm vädjar till alla att avstå från att åka kollektivtrafik, men Länsstyrelsen rapporterar nu om att det är nästan lika trångt som vanligt. Hur ser det ut på din buss eller på ditt tåg, frågade vi er tittare och läsare, och responsen var stor. Tack alla som chattade med oss!

Det var många som ville chatta med oss och berätta hur det såg ut i kollektivtrafiken där de reser. Generellt verkar de flesta uppleva trängsel trots pandemin. Vi fortsätter bevaka frågan.

Chatten är nu stängd.

Hur trångt är det i kollektivtrafiken?

Tim • Väldigt trångt på linje 754 i Södertälje oavsett tid.

SAL • Kör själv buss, det är ofta knökfullt och folk skiter fullständigt i avståndet. 172 an hemsk

AF • Jag åker 2:ans buss från Söder till Kungsholmen 2 gånger i veckan och i Kungsan byter jag till blå linje mot Hjulsta. Bussen är alltid full, oavsett tid. På tunnelbanan är det lite glesare med folk om man väljer mitten av tåget. Både jag och mina kollegor har en känsla av att det blir fler och fler som åker för varje vecka som går. Det känns hopplöst att märka att folk i allmänhet nästan helt slutat bry sig om att ens försöka hålla avstånd. Där tycker jag att bussförarna har ett ansvar att faktiskt set till att inte alltför många trängs på en buss. De borde skylta med 'FULLSATT' betydligt oftare och så får folk antingen vänta på nästa avgång eller gå. Jag känner mig mer och mer utsatt i kollektivtrafiken. Obehagligt men jag har inget val.

no • har man tider och passa och ingen bil eller någon som kan skjutsa så måste man åka med dom andra, och dom som behöver har väl ungefär samma tider, när dom börjar och slutar...

typ • kan vara trångt men inte hela tiden, och om man varit sjuk i flera veckor och det inte går över behöver man nog söka läkare eller skaffa någon annan som gör det man inte klarar själv...

Einar • Ett återkommande problem är att delsträckor av en längre busslinje (541) har mycket folk som åker med medan andra sträckor har bara halvfull buss. SL har väl inte resurser att sätta in extra turer på varken hela linnen eller delar av den. Jag har varit med om att en buss efter en annan kör förbi med skylten FULLSATT. Det innebär att jag inte fått åka med alls. Ibland har den FULLSATTA bussen varit trångfull och andra gånger glest med sittande. Ibland har chauffören viftat på oss som stått och väntat men samtidigt skällt ut oss för att vi klivit på. Verkligen onödig frustration. SL säger att jag i dessa fall ska ringa efter taxi, men där är det en timmes väntetid. Jag måste åka till och från jobbet flera gånger i veckan. Ska jag åka när det är lugnare med folk, blir jag borta extra 5 timmar hemifrån och jag kan inte åka senare för då får jag bara halv lön. Svårlöst.

Lisbeth Sandbladh • Åker röda linjen från Byggmästarvägen till Fruängen eller Huddinge i dag var vi två på bussen vid 14- tiden helt perfekt 😊

Elisabeth • För varje insändare jag läser blir jag mer o mer ledsen över hur människor måste utsätta sej för smitta, nu måste myndigheterna ta sitt ansvar!

SÅ • Jag åker pendeltåg i princip varje arbetsdag. Jag har oftast möjlighet att undvika den tid då det är allra mest folk. Jag upplever att det är sällan som det är särskilt trångt i de pendeltåg jag åker. Kanske påverkas det av att man i ett pendeltåg kan ha lättare att söka sig till en del av tåget med färre resenärer? Buss åker jag som tur är nästan aldrig, för de bussar jag ser är det ofta mycket folk i.

Eva • Till -JG-, jag är med dig! Jag är så frustrerad och förtvivlad dagligen när åker tunnelbana och buss då jag ser folk fullkomligt strunta i de rekommendationer som finns. Folk nonchalerar även mig när jag ber om avstånd, så jag förstår dig till fullo. Jag känner mig oxå ensam men vi måste fortsätta följa alla rekommendationer och hoppas att folk tar sitt förnuft till fånga.
Hade vi inte behövt åka kollektivt så skulle vi låta bli. Jobb inom vården går inte att göra på distans.
Så till er som bara nöjesåker el bara har en el ett par enstaka hållplatser att åka - snälla gå istället så att vi som verkligen måste åka får göra så utan att trängas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.