Husbybor vill ha jobb och skollyft

Uppdaterad
Publicerad

Integrationsminister Erik Ullenhag får samma svar vem han än pratar med i Husby, där det nyss var kravaller: Satsa mer på skolan och skapa jobb.

En dryg månad efter att oroligheterna startade i Stockholmsförorten Husby är lugnet tillbaka. När bilbränderna släckts finns samma problem som tidigare. Arbetslösheten är hög, utbildningsnivån låg och trångboddheten stor.

Förebilder

Keyan Turan – 21 år, basketspelare och rappare – är en av de engagerade Husbybor, företagare, poliser, politiker och ungdomar som Erik Ullenhag (FP) träffar under sitt besök.

Stockholmsupplopp

– Det folk mest pratar om är jobb, summerar Keyan Turan diskussionerna efter oroligheterna.

Han vill att fler företag ska etablera sig i Husby, att fler lägenheter byggs och att positiva förebilder lyfts fram.

Själv gick han i skola i innerstan, men han vill att mer ska satsas på skolorna i förorten. Vore han minister skulle han sätta in stöten där.

Skola och jobb

– Jag tycker att man måste titta på vilka skolor som är mest utsatta och vilka skolor som behöver mest resurser, säger han.

Keyan Turans råd är typiska för det Ullenhag får höra. Det handlar om skola och jobb, skola och jobb.

Flera säger också att samhället måste reagera och agera tidigt när barn riskerar att hamna snett. Och så behövs det mer resurser.

Till viss del tror Ullenhag att det stämmer, även om inte allt kan lösas med mer pengar.

Extra år

– Jag tror att det behövs fler närvarande närpoliser och det behövs också resurser till satsningar i skolan. Att till exempel en elev som kommer till Sverige som 12-13-åring kan få ett extra år i skolan, säger Ullenhag.

Han tror på regeringens förslag om nystartszoner, där företag i utsatta områden ska premieras, att flytta myndigheter och förvaltningar till ytterstadsområden och han håller med om att skola och jobb är nyckeln.

– Nu är det tid att lyfta fram de positiva krafterna i de här stadsdelarna, säger han.

Fakta

  • Oroligheterna startade den 19 maj då ungdomar i Husby satte eld på bilar och kastade sten mot polis och räddningstjänst.
  • Orsaken uppgavs vara dödsskjutningen av en 69-årig man i stadsdelen en vecka tidigare.
  • Upploppen spred sig till andra delar av Stockholms län, samt till bland annat Linköping och Örebro, med stenkastning, skadegörelse och brandattentat.
  • Läget lugnade så småningom gradvis ner sig men polisen beräknar att utredningsarbetet kommer att pågå fram till hösten.
  • Ett 50-tal personer greps under upploppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet