Foto: TT

Lurade nyanlända på förskottshyror – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Mannen har vid 13 tillfällen lurat till sig förskottshyror på 20 000 kronor för tre olika lägenheter i Stockholmsområdet. De flesta som svarade på annonsen var nyanlända i Sverige. Nu döms han till fängelse för bedrägeri, penningtvätt och narkotikabrott.

26-åringen har under 2017-2018 lurat till sig närmare 400 000 kronor i förskottshyror av 14 personer runt om i Stockholm. De flesta som svarade på Facebook-annonsen var nyanlända i Sverige.

26-åringen begärde 20 000 kronor i förskott för tre olika lägenheter, som han visade upp och även delade ut falska nycklar till. Om målsägandena ville ha förstahandskontrakt fick de betala större summa pengar. Men vid inflyttningsdagen fanns varken någon lägenhet eller uthyraren.  

Nu har han dömts till fängelse

Mannen ska också ha lånat ut sitt konto för penningtvätt, det skriver polisen på sin hemsida.

– Vi råder allmänheten att inte betala i förskott till privatpersoner, men om man gör det alltid betala elektroniskt antingen via banköverföring eller swish, så att överföringen kan spåras. Det hindrar inte brott, men ökar möjligheten att utreda och underlättar vid ersättningskrav, säger utredare Dennis Eleby.

Lånade ut sitt konto till falsk bilförsäljning

26-åringen döms också för fem fall av penningtvättsbrott då fem personer betalat in pengar på kontot för en begagnad bil och som efteråt inte fick kontakt med säljaren. Enligt mannen lånade han ut sitt konto till en vän men tingsrätten bedömde att mannen gjort sig skyldigt till brott.

– Det som sker på ditt konto är ditt ansvar och du blir återbetalningsskyldig på hela beloppet. Även om pengar bara åker in och ut är det olagligt, för du hjälper gärningspersonen att täcka sina spår och förhindrar att drabbade får tillbaka sina pengar, säger utredare Dennis Eleby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.