• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett industrihotell på Gärdesvägen i Stenungsunds kommun, Västra Götalands län, med kraftig rök som påverkar boende i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Visa alla (2)
Visa alla (2)

Missnöjda hyresgäster i Sundbyberg erbjuds bilda bostadsrätt

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästers protester mot omfattande renovering leder till erbjudande om att bilda bostadsrätt.

Mycket av det kommunala bostadsbeståndet i Sundbyberg måste genomgå omfattande renoveringar. I vissa fall handlar det om totalrenoveringar av hela fastigheten, något som innebär kraftigt höjda hyror för de boende.

Under måndagseftermiddagen arrangeras en demonstration utanför Stadshuset i Sundbyberg. Bakom arrangemanget står ”Samordningsgruppen mot planerade lyxrenoveringar”. Gruppen varnar för ”chockhöjningar” i samband med kommande renoveringar.

Men demonstranterna kommer att få ett, sannolikt oväntat, erbjudande kan SVT Nyheter Stockholm avslöja. Vid sitt kommande styrelsemöte i maj kommer Förvaltaren nämligen att besluta att hyresgästerna i fastigheten Östern i centrala Sundbyberg ska få ett erbjudande att ombilda fastigheten till bostadsrätt.

– Det handlar om att lösa en historisk skuld, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael T. Eriksson (M) till SVT Nyheter Stockholm. Förvaltaren har helt enkelt skött processen dåligt gentemot hyresgästerna vilket skapat stor oro bland de boende.

Han säger att processen inför en renovering av fastigheten Östern på Tulegatan inte präglats av transparens och då är erbjudandet ett sätt att kanske lösa upp ett problem.

– Det innebär att om två tredjedelar säger ja till erbjudandet om ombildning så blir det istället bostadsrättsföreningen som fattar beslut om behovet av renovering, säger Eriksson.

Tvist i Hyresnämnden

Frågan om en framtida hyreshöjning i fastigheten Östern ligger just nu hos Hyresnämnden och ett avgörande väntas inom en snar framtid. Mikael T. Eriksson säger att Förvaltaren kommer att följa nämdens beslut om det blir så att man fortsätter som fastighetsägare. Vid ett sådant scenario blir det också hyresvärden Förvaltaren som avgör behovet av renovering av fastigheten.

Erbjudandet om att ombilda Östern till bostadsrättsförening kommer att följa den normala processen. Om fler än två tredjedelar av hyresgästerna i de 84 lägenheterna vill ombilda kommer en värdering av fastigheten att genomföras. Först efter en sådan värdering avgörs vilket kvadratmederpris som hyresgästerna på Tulegatan kommer att få betala för fastigheten.

Förvaltaren kommunikationschef säger till SVT Nyheter Stockholm att man i nuläget vill avvakta med kommentarer om erbjudandet om ombildning.

”Skamligt”

Barbro Grufman, bor i fastigheten bageriet i stadsdelen Lilla Alby i Sundbyberg.

– Många är äldre som flyttat till Lilla Alby när Bananhuset i centrum började renoveras för tre år sedan. De kunde ju inte bo kvar där när hyrorna höjdes extremt mycket. Ska de nu tvingas flytta igen?

Barbro och grannarna har lämnat in en protestlista till politikerna. Enligt henne ska majoriteten av de boende i de 135 lägenheterna i fastigheten Bageriet vara emot renoveringen.

– Att de boende i fastigheten Östern erbjuds bilda bostadsrättsförening är ingenting annat än skamligt. De ville ju bilda förening för flera år sedan men då sade Förvaltaren nej. Nu ska de plötsligt få göra det men det är ju inget erbjudande som vi får i fastigheten Bageriet, säger Barbro Grufman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer