Billy McCormac, vd för Fastighetsägarna, tycker att det är ”anmärkningsvärt” att Hyresgästföreningen överklagar så många nybyggen.

Fastighetsägarna: Hyresgästföreningen stoppar bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningen har enligt Fastighetsägarna försökt stoppa nästan 6.000 bostäder trots att man samtidigt drivit ett flertal kampanjer för fler bostäder i Stockholm. Fastighetsägarna är kritiska och menar att hyresgästföreningen sänder dubbla budskap.

Fastighetsägarna har släppt en rapport där de undersökt hur ofta Hyresgästföreningen har försökt stoppa planerade bostadsbyggen mellan 2005 och 2014.

3.500 överklagade bostäder i länet

Det har då framför allt handlat om samlade namnunderskrifter och drygt 3.500 överklagade bostäder i länet.

– Det är anmärkningsvärt att en hyresgästorganisation som propagerar för ett ökat bostadsbygge och spenderar miljoner på reklam för detta sedan i det tysta överklagar väldigt många byggprojekt. Framför allt drabbar det utsatta grupper, studenter och andra, som har det största behovet av att hitta en bostad, säger Billy McCormac, vd för Fastighetsägarna.

Ett exempel på ett av överklaganden var när Hyresgästföreningen 2014 ville stoppa ombyggnationen av S:t Görans gymnasium till 245 nya studentbostäder. Hyresgästföreningen tyckte då att man inte ville ha bostäder där men till slut gick ändå planen igenom och det blir trots allt studentbostäder 2017.

Hyresgästföreningen: Dissa inte dialogen

Men Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen Stockholm, menar att det inte främst handlar om att stoppa byggen, utan om att föra en dialog med grannar till planerade bostadsbyggen.

– När man dissar dialogen med de boende som blir berörda uppstår misstankar om att man inte vill lyssna på hyresgästerna, utan köra över dem, säger Simon Safari och fortsätter:

– Det handlar inte om att hyresgästerna vill stoppa byggen, de vill ha dialog och förklaring. De vill kunna visa sitt missnöje och fråga hur de och deras boendemiljö påverkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.