Allmännyttans vinster fyller stadens kassa

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av pengarna hamnar i kommunens kassa, något som Hyresgästföreningen kallar plundring.

Hyror och försäljning av hyresbostäder gav Stockholms kommunala bostadsbolag en vinst på ungefär tre miljarder förra året. 900 miljoner, en tredjedel av vinsten, går nu som vinstutdelning till kommunens kassa. Yngve Sundblad är förhandlare på Hyresgästföreningen. Han menar att hyresgästerna har blivit kassakor som betalar extra skatt till Stockholms stad.

– Pengarna skulle komma till mycket bättre användning om man använde dem till att sänka hyrorna, framför allt där de är riktigt höga som i nyproduktionen där ju många inte har råd att bo. Sedan kan staden använda de pengar man har tjänat på försäljning till att bygga bostäder. Det behövs verkligen i det snabbt expanderade Stockholm.

”Pengarna används till viktiga projekt”
Finansborgarrådet Sten Nordin (M) menar att staden använder pengarna på viktiga projekt för hyresgästerna.

– Det är väldigt noga lagreglerat vad vi får använda de här pengarna till. Det handlar om sociala insatser, integration och social sammanhållning. Det handlar om investeringar i bostadsområden för att skapa en bättre livsmiljö.

Tidigare var regeln att vinsten från allmännyttiga bostadsbolag skulle stanna inom bolagen och användas där. Men en lagändring i januari 2011 gjorde det möjligt för kommunen att överföra vinster från allmännyttan och använda pengarna på annat, som satsningar på infrastruktur och att rusta upp parker. Sedan dess har hyrorna höjts i Stockholm.

1400 kr mer i hyra
I fjol fick den genomsnittliga hyresgästen i Stockholms kommunala bostadsbolag betala 1400 kronor mer i hyra än året innan.

– Nu får det vara nog. Hyrorna har stigit mycket mer än andra utgifter i samhället. När folk med medelinkomst inte längre har råd att bo i lägenheterna, då måste man göra något, säger Yngve Sundblad.

Sten Nordin säger att bostadsbolagens starka ekonomi främst beror på försäljning av bostäder och inte hyror.

– Överskotten på hyror är väldigt lite om man ser till pengarna vi använder när det gäller att investera. Vi har ett stort underhållsbehov av inte minst miljonprogramsområdena. Alla får vi vara med och betala på olika sätt, via skatten, via hyran eller avgiften. Jag är övertygad om att det här är väldigt bra för hela Stockholms utveckling, säger Sten Nordin.

– Det är för alla invånare i kommunen, naturligtvis också för hyresgästerna. Men varför ska bara hyresgästernas pengar användas i de här sammanhangen, frågar sig Yngve Sundblad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer