Illustration av hur delar av begravningsplatsen är tänkt att se ut. Foto: Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue/Stockholms stad

Efter mångåriga tvisten: Beslut om Järva begravningsplats

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen fattade kyrkogårdsnämnden beslut om att bygga den första etappen av Järva begravningsplats, till en kostnad av 330 miljoner kronor. På sikt ska begravningsplatsen rymma 9 000 kistgravar.

Planerna på en begravningsplats på Järvafältet i nordvästra Stockholm har funnits länge. Kyrkogårdsnämnden har haft i uppdrag att utreda en ny begravningsplats i området sedan 2005, och den nuvarande begravningsplatsen har varit aktuell sedan 2008. Nu, tio år senare, fattade kyrkogårdsnämnden beslut om den första etappen av begravningsplatsen.

– Jag är glad att vi äntligen har kommit till beslut, läget är akut med bristen på kistgravar i nordvästra Stockholm. I dag tvingas Järvabor begrava sina nära och kära på andra sidan stan, säger Marja Sandin-Wester (MP), ordförande i kyrkogårdsnämnden i Stockholms stad.

Den första etappen på cirka 20 hektar ska bland annat ha plats för omkring 2 600 kistgravar, 900 urngravar, minneslundar och ceremonibyggnad. Det ska även anläggas en våtmark.

”Inte optimal plats”

På den aktuella platsen runt Granholmstoppen ligger i dag Järva discgolfpark, och planerna har väckt protester både bland discgolfare och Järvabor som vill bevara grönområdet. Avtalet med discgolfparken är uppsagt från den 1 oktober 2019, men staden och discgolfparken har ännu inte lyckats komma överens om någon ny plats för deras verksamhet.

– Platsen är inte optimal men det är den bästa vi kan få. Begravningsplatsen kommer att bli ett fantastiskt tillskott till Järvafältet med en intressant och nyskapande arkitektur, säger Marja Sandin-Wester (MP).

9 000 nya kistgravar om fem år

Eftersom det rör sig om en så stor investering ska även kommunfullmäktige godkänna planerna, men det finns en stor politisk majoritet för begravningsplatsen.

Första spadtaget kan ske hösten 2019 och hela begravningsplatsen väntas stå klar någon gång mellan 2022–2023. Fullt utbyggd beräknas begravningsplatsen rymma cirka 20 000 gravar, varav cirka 9 000 kistgravar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer