Hamnstrejken har nått Stockholm – SVT:s reporter förklarar

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsmorgonen gick hamnarbetare i Stockholm ut i strejk. Bakgrunden är en konflikt mellan fackförbundet Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen som handlar om vilket fackförbund som ska representera hamnarbetarna.

Fackförbundet Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar. Hamnarbetarförbundet har erbjudits ett så kallat andrahandsavtal till det befintliga kollektivavtal som Sveriges hamnar har med fackförbundet Transport. Men det budet avvisades från Hamnarbetarförbundet i veckan.

Strejken besvarad med lockout

På onsdagen inleddes strejker i flera hamnar i Sverige och på torsdagen anslöt sig hamnarbetare i Stockholm till strejken. Strejken pågår från klockan sju på morgonen till klockan tio på torsdagsförmiddagen, och därefter har arbetsgivaren svarat med lockout fram till midnatt.

– Eftersom vi har skyldigheter mot tredje part så kommer hamnarbetare ändå att bland annat kasta loss och ta emot färjor under dagen. Däremot kommer vi inte att ta emot lastbilar eller gods och liknande, säger Peter Ströbæk, ordförande Hamnarbetarförbundet i Stockholm.

Arbetsgivaren accepterar inte kravet på eget kollektivavtal

Facket säger att nästa steg är att man vill mötas i nya direktförhandlingar med arbetsgivarna. Men enligt arbetsgivarna är samtal inte aktuellt förrän strejken avbrutits.

– Vi accepterar att de ska få ett eget kollektivavtal. Bollen och ansvaret ligger på Hamnarbetarförbundet och de måste förklara vad det vill ha ytterligare och varför skulle det vara rimligt, säger Mattias Dahl, vd för Transportföretagen, till TT.

– Om de vill träffa oss direkt får de avbryta stridsåtgärderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.