Södertörns tingsrätt i Stockholm. Arkivbild. Foto: TT

Tre män döms efter styckmordet i Högdalen

Uppdaterad
Publicerad

En man döms för mord och två män döms för brott mot griftefriden och skyddande av brottsling efter styckmordet i Högdalen.

En 39-årig man döms till 18 års fängelse för mord efter styckmordet i Högdalen förra året. Två andra män döms till tre års fängelse för brott mot griftefriden och skyddande av brottsling. De två andra männen var även åtalade för medhjälp till mord, men båda frias på den punkten.

”Alltid nekat”

39-åringens advokat Marcus Lodin hade på torsdag förmiddag ännu inte talat med sin klient men utgår från att de kommer att överklaga domen.

– Min klient har alltid nekat till anklagelserna gällande mord, säger Marcus Lodin till TT.

– Vi anser det inte styrkt att min klient hade uppsåt att döda. Det var ett självförsvar som fick en tragisk utgång.

39-åringen har dock erkänt sig skyldig till brott mot griftefrid.

Polisen fick tips i november om att ett mord hade skett i en lägenhet. Kroppen hade styckats och kvarlevorna hittades i närheten av sjön Flaten i Sköndal. Det hade även utövats kraftigt våld mot kroppen.

Efter spaning och telefonavlyssning kunde polisen i december gripa de tre männen.

Åklagaren: ”Som jag förväntat mig”

Åklagare Stefan Creutz är nöjd med domen.

– Domen ser ut som jag hade hoppats och förväntat mig, säger Creutz.

Två andra män som hjälpt 39-åringen att stycka kroppen och föra bort den från lägenheten i påsar och väskor och sedan hjälpt till att undanröja bevis döms till tre års fängelse var.

Creutz yrkade under rättegången på att de skulle dömas för medhjälp till mord, en anklagelse de frias från eftersom rätten inte anser att det är klarlagt om männen började hjälpa 39-åringen innan eller efter han mördat mannen. De dömdes därför för brott mot griftefrid och för skyddande av brottsling.

– De dömdes för det de gjort, fast med en annan rubricering, säger Creutz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.