Illustration av de nya Stockholmshusen Foto: Nyréns arkitektkontor

Nu byggstartar Stockholmshusen

Publicerad

Massproduktion av hyreslägenheter ska sänka byggkostnaden och därmed också hyresnivåerna. Idag sätter den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad spaden i marken för det nya konceptet.

Stockholmshusen ska få fart på bostadsbyggandet i Stockholm. Husen går snabbt och bygga och produktionskostnaderna pressas för att också hyrorna ska kunna hållas nere.

När konceptet först presenterades 2015 framgick det att hyran för en normaltrea skulle ligga på mellan 7.500 och 10.500 kronor i månaden.

Rågsved först ut

När produktionen nu drar igång så handlar det om 70 hyreslägenheter i Rågsved. Det är det allmännyttiga bostadsbolaget Familjebostäder som bygger de nya lägenheterna.

– Vi behöver fler hyresrätter och med Stockholmshusen pressar vi både kostnaderna och bygger snabbare, så det är väldigt kul att vi nu sätter spaden i marken för de första lägenheterna, säger Ann-Margarethe Livh (V), bostadsborgarråd i Stockholm och ordförande i Familjebostäder.

Stockholmshusen är ett samarbete mellan stadens förvaltningar och bostadsbolag, Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder. Förhoppningen är att bygga mellan 3.500 och 5.000 billiga hyresrätter fram till år 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer